Duitsland


Algemene informatie

Duitsland, of officieel Bondsrepubliek Duitsland, is een land in het midden van Europa. De hoofdstad is Berlijn en Duits is de officiële taal. Duitsland is één van de grootste landen van Europa en ook één van de grootste economieën ter wereld.  Duitsland heeft een lange geschiedenis. Jarenlang bestond Duitsland uit allemaal kleine landjes, die door een bond met elkaar verbonden waren. Pas in 1871 ontstond het huidige Duitsland. In de jaren 40 werd Duitsland gespitst in twee delen en pas in 1990 werden deze weer verenigd. Duitsland heeft dus een grote rol gespeeld in de Europese geschiedenis.

De deelstaten van Duitsland (Duits: Länder of Bundesländer) zijn de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Ze hebben eigen grondwetten, parlementen en regeringen. Anders dan in niet-federalistische landen hebben de deelstaten in Duitsland veel lokale bevoegdheden. Noordrijn-Westfalen telt de meeste inwoners, qua oppervlakte is Beieren het grootst.

Eetgewoontes in Duitsland – Duits eten & drinken

Wat is nu echt Duits eten? De meeste Nederlanders denken dan aan bier, braadworst, schnizel en zuurkool. Maar het echte, typische Duitse eten omvat veel meer dan dat. Voor de Duitsers is eten natuurlijk een soort van traditie en dat merk je ook ana hun eetgewoontes. Ze houden in Duitsland heel erg van lekker en goed eten en drinken daar graag ook een biertje of wijntje bij. Duitsers vinden de kwaliteit van hun eten erg belangrijk.

Duitsland is een bondsrepubliek, die bestaat uit zestien deelstaten. Al die Duitse deelstaten hebben hun eigen tradities en eetgewoontes. Ook de vroegere scheiding tussen West- en Oost-Duitsland is nog steeds van invloed. Wie een traditioneel gerecht in het oosten van Duitsland bestelt, krijgt van de ober soms de reactie dat dit een echt ‘Ostdeutsches Gericht’ is. Dat zijn vaak de meer sobere en conventionele gerechten want zo goed hadden ze het niet in het voormalige Oost-Duitsland. Door die deelstaten en de geschiedenis is Duitsland een land met veel uiteenlopende, traditionele gerechten en tradities. Er valt dus heel wat te vertellen over het Duitse eten en drinken, wat wij dan ook graag doen.

Lokale gerechten per deelstaat