Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Zo worden mestoverschotten voorkomen en krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw.

Biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter. 

Over het algemeen zijn biologische producten en niet-biologische producten net zo gezond en veilig.


Wat betekenen de diverse keurmerken

BIO is onze basis. Alle producten met een EKO-keurmerk zijn geproduceerd volgens de Europese regels voor de biologische landbouw. Met het EKO-keurmerk laten Nederlandse ondernemers zien dat zij zich nog verder verduurzamen. Met nieuwe inzichten ontwikkelen zij zich steeds verder op bijvoorbeeld het gebied van dierenwelzijn, natuurontwikkeling, bodembeheer en transparantie. Het EKO keurmerk is dus geen eindstation maar juist een ontwikkelingsweg. Het continu vergroten van duurzaamheid houdt ons in beweging.


Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. 

Het Europees biologisch keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.


Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Het keurmerk is genoemd naar godin Demeter uit de Griekse oudheid. Alle producten met een Demeter-keurmerk voldoen in ieder geval aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd. Boeren en verwerkers die daarnaast als aanvulling voldoen aan de Demeter-normen en -richtlijnen ontvangen na de controle een Demeter-certificaat en mogen het Demeter-keurmerk voeren.


Biologische recepten


Onderstaande is overgenomen van de site van het voedingscentrum.

Een aantal foto's en recepten over het onderwerp biologisch komen ook (met toestemming) van de site van het voedingscentrum.

Voor meer informatie over het voedingscentrum. Klik dan op het logo hier links. 


Is biologisch eten gezonder?

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. Zowel reguliere als biologische producten zijn veilig in gebruik.

Verschillen in samenstelling.

In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen. Ook kan de vetzuursamenstelling van melk anders zijn. Het bevat meer meervoudig onverzadigde vetzuren (CLA, omega-3), beta-caroteen en vitamine E. Dit geldt voor alle koeien met weidegang. Het is echter niet aan te geven hoe groot de verschillen tussen biologische en reguliere producten precies zijn. De variatie tussen biologische producten is groot en dit hangt ook af van seizoen, regio en gebruikte rassen.

Gezond eetpatroon niet afhankelijk van 1 product.

Verder bepaalt niet een enkel product maar de samenstelling van het totale pakket eten en drinken dat iemand tot zich neemt, hoe gezond zijn eetpatroon is. Voor je gezondheid is het geen must om biologisch te eten. Als je op dierenwelzijn, biodiversiteit en natuur wilt letten, zijn biologische producten een goede keuze. De klimaatimpact en landgebruik van biologische producten is vaak hoger dan gangbaar, omdat de opbrengsten lager uit kunnen vallen en de dieren langzamer groeien en meer ruimte krijgen.