Tapas



De oorsprong van tapas recepten ligt in Spanje en werd daar oorspronkelijk als hapje tussendoor gegeten. Tegenwoordig wordt tapas steeds populairder en wordt het vaak als avondmaaltijd genuttigd. Zet schaaltjes met verschillende hapjes op tafel zoals aardappeltortilla, olijven, pittige gamba’s en gehaktballetjes. Laat u inspireren door onderstaande voorbeelden.


Aioli: Spaanse knoflookmayonaise


Ingrediënten:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Tl Mosterd
  • 1 TL citroensap
  • 0,5 tl zout
  • 1 ei
  • 200 ml zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Pel de knoflook en voeg de overige ingrediënten toe aan een hoge kop, met uitzondering van de olie, en pureer fijn.
  2. Giet de olie in een dunne straal, geleidelijk, onder het kloppen of pureren, in de kom, totdat een dikke mayonaise wordt gevormd.
  3. Breng opnieuw op smaak met zout en peper en serveer met brood.

Geflambeerde Chorizo in witte wijn saus

Ingrediënten:

  • 400 g chorizo
  • 1 el olijfolie
  • 200 ml witte wijn
  • 2 takje tijm
  • 2 el cognac

Bereiden:

  1. Verwijder de vel van de chorizo. Snijd de worst in plakjes van 2 cm dik. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de plakjes chorizo kort en krachtig. Voeg vervolgens met witte wijn en de tijmtakken toe en bak gedurende 15 minuten tot de wijn ingedikt is.

  2. Voeg vervolgens de cognac toe aan de pan, steek hem aan en laat het flamberen. Pan voorzichtig beetpakken (is heet) en serveer.


Tortilla

Ingrediënten:

  • 400 g aardappelen (koken)
  • Olijfolie
  • 2 rode uien
  • 1 rode peper
  • 5 eieren
  • Zout
  • Peper

Bereiden:

  1. Schil aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Doe de aardappelen in een grote, gecoate pan, voeg zoveel olijfolie dat de bodem volledig is bedekt. Verhit de olie en bak de aardappelschijfjes er in ongeveer 10 minuten op een middelhoog vuur en gesloten deksel. Af en toe draaien.
  2. Schil ondertussen de uien af en snijd ze in fijne ringen. Was, kern en snijd fijne reepjes. Voeg beide toe aan de aardappelen, breng op smaak met zout en peper en bak nog 5-10 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
  3. Klop en zout eieren in een grote kom. Haal het aardappel- en peper- en uimengsel uit de pan en voeg toe aan de eieren. Meng goed.
  4. Verhit de olijfolie in een grote, gecoate pan, voeg de eieraardappelen toe, laat de eiermassa op een matig vuur en een gesloten deksel. Met behulp van een bord ("kantelt") draai de tortilla en eventueel krokant bakken van de andere kant (dan zonder deksel).
  5. Snijd tortilla in kleine stukjes en serveer.

Gazpacho

Ingrediënten:

  • 75 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gr tomaten (van goede kwaliteit)
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • snuf peper en zout
  • 1 sneetje brood
  • 1 geroosterde paprika (uit pot)
  • ½ rode peper (naar smaak)
  • croutons
  • Verse basilicum voor garnering

Bereiden:

  1. Snijd de tomaten en rode ui in grove stukken en doe in een blender.
  2. Bewaar ¼ van de komkommer en snijd de rest ook in stukken en voeg toe aan de blender. Doe de olijfolie, knoflook, rode wijnazijn en rode peper toe en mix door elkaar.
  3. Voeg dan de gegrilde paprika en het brood toe en mix nogmaals goed door. Breng de gazpacho op smaak met peper en zout. Als het goed is, is de gazpacho precies de juiste dikte. Maar als de gazpacho toch te dik is kun je een beetje water toe voegen, is hij te dun dan voeg je wat extra brood toe.
  4. Schenk de gazpacho in glaasjes en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast zodat de soep goed koud wordt. Snijd de overgebleven komkommer in kleine blokjes en garneer samen met de croutons en basilicum over de glaasjes gazpacho.
  5. Gazpacho is lekker als voorgerechtje of bij de tapas en wordt ijskoud geserveerd. Met dit recept maak je ongeveer 1 liter gazpacho, goed voor 4 grote of 6 kleine glaasjes.

Dadels in een jasje van spek

Ingrediënten:

  • 20 zachte dadels
  • 10 plakjes spek
  • 1 el honing
  • 20 houten prikkertjes

Bereiding:

  1. Week prikkertjes in water. Halveer de plakjes spek en wikkel de ene helft elk rond een dadel. maak vast door er een prikkertje in te steken en plaats in een vuurvaste kom of pan. Bestrooi met honing.
  2. Plaats de kom in een voorverwarmde oven (180 °C) ongeveer 20 minuten tot het spek lekker krokant is. Wanneer u dit gerechtje in de pan bereid, bak van alle kanten tot het spek knapperig is.

Dit recept bestaat in twee varianten, een met dadels of met gedroogde pruimen. Voor de pruimversie, vervang eenvoudig de dadels voor pruimen.


Paddenstoelen in knoflookolie

Ingrediënten:

  • 400 g kleine champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie2 stengels peterselie
  • 1 bosje koriander
  • Limoen
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

Maak champignons schoon, snijd de stengels eraf. Pel de knoflook en hak fijn. Was de peterselie en koriander, schud droog en hak fijn.

Doe de olijfolie in een grote koekenpan zodat de bodem bedekt is. Bak de champignons kort, voeg de knoflook, wat limoensap, zout en peper toe en bak tot de champignons goudbruin zijn en bak. Roer de kruiden erdoor en serveer de champignons met de olie uit de pan.

Als je de smaak nog intenser wil hebben, kun je gewoon een paar dagen van tevoren zelf een knoflookolie maken. Om dit te doen, schil 4-5 teentjes knoflook, snijd in plakjes en giet meer dan 100 ml olijfolie. Hoe langer de olie staat, hoe intenser de knoflooksmaak.


Courgette rolletjes


Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 250 gr ricotta
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • Zout en peper
  • 1 eetlepel pesto
  • Klein scheutje olijfolie
  • Prikkertjes

Bereiding:

  1. Rooster de pijnboompitten in een pannetje in 2 minuten goudbruin. Meng ze samen met de pesto door de ricotta. Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Bestrooi ze met peper en zout. Verhit de olijfolie olie in een (grill)pan en bak ze aan beide kanten een minuut. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
  2. Besmeer een kant met het ricotta mengsel en rol ze voorzichtig op en steek ze vast met een prikkertje. Serveer ze direct of bewaar ze in de koelkast.

Albondigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g pijnboompitten
  • 0.5 bosje peterselie
  • 250 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 el broodkruimels
  • Zout
  • Peper
  • Paprika
  • Tabasco
  • Komijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 el sherryazijn
  • 1 blik(en) gehakte tomaten
  • Suiker
  • Chili vlokken

Bereiden:

  1. Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Pel en knijp de knoflook.
  2. Geroosterde pijnboompitten in een koekenpan zonder vet, dan hakken.
  3. Was en hak peterselie, bewaar iets om te garneren.
  4. Meng de helft van de uien en al het andere met het gehakt. Voeg het ei en paneermeel toe en breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder, tabasco en komijn. Kneed het mengsel met je handen in een glad deeg en vorm notenvormige ballen.
  5. Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehakte balletjes er 5-10 minuten in.
  6. Verhit voor de tomatensaus de resterende olie in een koekenpan, voeg de resterende uien toe tot ze glazig zijn. Giet af met sherryazijn, voeg de tomaten toe en laat 10 minuten sudderen. Breng op smaak met zout, peper, suiker en chili.
  7. Doe de gehakte balletjes kort in de saus, schik in kommen en serveer bestrooid met de peterselie.