Kruudmoes



Kruudmoes is een oud Streek gerecht van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn kervel, peterselie, selderie, venkelgroen of dille, kruizemunt en zuring. Het gerecht was bedoeld als stevige en voedende pap voor de werkers op het land. Tegenwoordig wordt dit gerecht zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden. Kruudmoes is een stevige en voedende pap (gekruide gort) die zowel warm, lauw als koud gegeten kan worden. Ingrediënten (4-6 personen)

Ingrediënten:

  • 400 gram gort

  • 2 liter karnemelk

  • 250 gr mager gerookt spek

  • 1 verse rookworst

  • 250 gr rozijnen

  • 50 gr boter

  • stroop

  • Verse kruiden (van alles twee of drie takjes):

    kervel
    peterselie
    selderie
    venkelgroen of dille
    zuring

Bereidingswijze:

  1. Spoel de gort schoon. Doe de gort in een schaal en doe er zoveel water bij dat de gort ruim onder staat. Laat de gort één nacht weken.

  2. Zeef de gort, laat het even uitlekken. Doe de gort in de pan en schenk er de karnemelk bij. Was de rozijnen.

  3. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat de gort ± 2 uur heel zachtjes koken. *) Doe er dan het stukje spek, de verse worst en de rozijnen bij. Laat alles nog ± 1 uur zachtjes koken.

  4. Snij intussen de kruiden fijn.

  5. Haal het spek en de worst uit de pan en snij het spek in stukjes en de worst in plakjes. Doe het spek, de fijngesneden kruiden en de boter in de pan en roer alles even door. Verwarm het nog even.

  6. Serveer de kruudmoes in diepe soepborden, garneer met de plakjes worst en geef er de stroop bij.