Drentse veentrappersschotel
Ingrediënten:
- 250 gram gekookte witte bonen
- 250 gram gekookte bruine bonen
- 400 gram gekookte aardappelen
- 300 gram gesnipperde ui
- 500 gram magere dobbelsteentjes rookspek
- 200 gram geraspte oude kaas
- Rinse stroop
Bereidingswijze:
-
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze schoon. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten gaar in een laagje water met wat zout. Stoom ze droog.
-
Snijd het spek intussen in blokjes, snipper de uien en rasp de komijnekaas. Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken.
-
Bak de spekblokjes uit in een braadpan zonder vet toe te voegen. Schep ze daarna uit de pan met een schuimspaan en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Bak de uien in het achtergebleven vet en voeg daarna de gare aardappelen toe. Bak ze even mee en voeg dan de bonen toe. Warm goed door en voeg vervolgens het spek toe.
-
Roer de kaas door het gerecht en laat het smelten. Schep de Veentrappersschotel op borden, breng het evt. nog op smaak met zout en peper en verdeel er eventueel nog wat stroop over.