Themamaand mei 2020: Belg


Witlof uit de oven

( Brussels lof )


Ingrediënten:

- 8 stronkjes wiltlof

- 8 plakken gekookte ham (3 à 4 mm dik)

- boter

- Notenmuskaat

- snuifje suiker

- peper

- zout

- 7 dl halfvolle melk

- 250 gram geraspte kaas

- 30 gram boter

- 40 gram bloem

- scheutje citroensap

 (optioneel)

- 1 dooier


Bereiding:

1. Met het puntje van een aardappelmesje verwijder je het harde gedeelte onderaan de witlofstronkjes.  Snij een inkeping uit, zodat er geen blaadjes loskomen.

2. Wie een stoomoven heeft, kan het witlof stomen. In ander gevallen, smelt een stukje van de boter samen met een beetje water in een brede pan. Schik de stronkjes witlof erin en zet het deksel op de pan. Gaar het witlof op een zacht vuurtje. Laat daarna het witlof wat afkoelen en knijp het vocht eruit. (Stevig knijpen!)

3.Smelt vervolgens nog een klont boter in een pan op een zacht vuur. Bak hierin de witlofstronkjes tot ze goudbruin zien. Kruid met peper, zout, notenmuskaat en een snuifje suiker.

4 Schep de witlofstronkjes uit de pan en rol ze in de dikke sneetjes gekookte ham. Schik de witloofstronkjes in een ovenschaal.

De kaassaus

- De basis van de saus is een roux. Smelt daarvoor 30 g boter in een pan en voeg de bloem eraan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.

- Zodra je een lekkere biscuitgeur ruikt, schenk je de melk in de pan. Blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde bechamelsaus. (Vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen, voeg je wat extra melk toe.)

- Haal de pan van het vuur en meng de geraspte kaas door de saus. (Hou een deel kaas opzij voor de afwerking.) Voeg er een scheutje citroensap aan toe. Kruid de saus naar smaak met peper, zout en muskaatnoot. (Tip: Roer er een dooier door voor een extra glanzende saus.)

De afwerking

  Giet de kaassaus over de witlofstronkjes tot ze helemaal bedekt zijn.

  Strooi de rest van de gemalen kaas over de ovenschotel.

  Plaats het gerecht ongeveer tien minuten onder de hete grill tot er een goudgeel korstje verschijnt.

   

  TIP: Je kan de ham ook vervangen door plakjes gerookte zalm, zoals op bovenstaande foto. 


  Onderstaand kunt u uw eigen touche toevoegen of een aanvullend recept plaatsen.

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.