Themamaand mei 2020: Belg


Gentse Waterzooi


Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van Kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. Waarschijnlijk was het oorspronkelijk middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis die in de Gentse rivieren, grachten, vesten en kanalen ruim voorhanden was.


Ingrediënten

  • 1 verse kip (of stukken kip)
  • 2 liter gezeefde groentebouillon
  • 3 wortelen
  • 1 prei
  • 3 selderijstengels
  • 6 aardappelen (vastkokend)
  • boter
  • 4 dl room
  • peper
  • zout
  • 2 eieren
  • peterselie

Bereiding:

1. Bereid van te voren een pan verse groentebouillon.

2.  Snij de verse kip in 6 stukken: 2 filets en de gehalveerde bouten. Het karkas van de kip gebruiken we niet. Je kan dit eventueel wel laten meekoken in de bouillon, voor extra smaak.

3.  Zorg ervoor dat de groentebouillon warm is. Voeg dan de stukken kip toe aan de bouillon. Laat de kip zo’n 20 minuten sudderen in de bouillon, op een matig vuur.

4. Schil de wortels. Verwijder het donkergroene loof van de prei en spoel de groente onder stromend water.  Was de selderstengels en schil ze met een dunschiller.  Zo verwijder je de taaiste vezels. Snij de wortels, de prei en de selder in heel fijne reepjes (julienne).

5. Schil de aardappelen (of laat ze naar keuze ongeschild) en snij ze in grove stukken.

6. Zet een ruime pan op een matig vuur en smelt er een flinke klont boter in. Stoof de groenten en de stukken aardappel in de hete boter. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig even om.
7. Vis ondertussen de gare stukken kip uit de bouillon. Laat ze een beetje afkoelen en verwijder het vel. Voeg de stukken kip toe aan de pan met groenten.
8. Zeef de groentebouillon en voeg deze toe aan de pan met kip. De bouillongroenten hebben hun smaak afgegeven en die kan je weggooien. 
9. Schenk 2/3 van de room in de pan en roer alles om. Hou de rest van de room even opzij. Laat de waterzooi nog 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur totdat de stukken aardappel gaar zijn. Kruid de waterzooi naar smaak met peper van de molen en wat zout.
10. Neem een schaaltje en doe hier de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruiken we niet. Schenk de rest van de room bij het eigeel en klop het mengsel los met een vork (liaison).
11. Neem de pan met waterzooi van het vuur en roer het dooiermengsel door de soep

12.  Serveer de waterzooi in diepe borden en strooi er wat vers gehakte peterselie over.


Onderstaand kunt u uw eigen touche toevoegen of een aanvullend recept plaatsen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.