herfstgerechten


Algemene informatie

Inmiddels is het al weer winter en zijn we toe aan lekkere, stevige maaltijden. Wij eten graag met het seizoen mee. De producten zijn dan volop verkrijgbaar, beter geprijsd en ook beter van kwaliteit. Maar wat zijn nu de seizoensgroenten van de winter? 

In de winter vind je veel stevige groenten. Denk aan aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool. Perfect voor het maken van lekkere stamppotjes. Andere groenten die in de winter volop aanwezig zijn: koolraap, paddenstoelen, prei, schorseneren, spruitjes, stoofpeertjes, uien en witlof. Als we aan de winter denken, denken we meteen aan vullende stamppotjes, warme soepen en comfort food zoals ovenschotels en stoofschotels. In de winter is er nu eenmaal meer behoefte aan stevige maaltijden. Hier kun je de hele dag op vooruit en het geeft je lekker veel energie op de koude en druilerige dagen.

Wintergroeten

Boerenkool

Boerenkool is echt een typische groente voor het najaar en de winter. Lekker stevig en perfect voor in ovenschotels en stamppotten. Maar je kunt er nog veel meer mee. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere boerenkool pesto of verwerk het in een pasta. 

Penne met boerenkool en Parmezaan


Het is nog volop boerenkool tijd. Maart is de laatste maand waarin we van deze groente van eigen bodem kunnen genieten. Dit is een gerecht met een Italiaanse twist. Enerzijds door de pasta, maar vooral ook door een romige citroensausje en de Parmezaan. De frisse saus gaat heel goed samen met de knapperige boerenkool. En de zoute Parmezaan maakt het helemaal af. En het is supersnel klaar. Dit gerecht is in deze beschrijving Vega maar het is ook heerlijk om wat krokant gebakken pancetta toe te voegen. Of een lekker Italiaans worstje. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr Penne
  • 250 gr gesneden boerenkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • Halve rode peper
  • 150 ml kookroom
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • Parmezaan
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Kook de penne gaar in ruim water met zout zoals op de verpakking vermeld staat. Giet af, voeg een scheutje olijfolie toe en zet apart.
  2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.
  3. Voeg de gesneden boerenkool toe en bak dit mee. Het is lekker als de boerenkool nog een beetje bite houdt.
  4. Voeg de kookroom toe. Breng de room op smaak met peper en zout en het sap en de rasp van een halve citroen (wel even goed wassen).
  5. Laat de saus iets inkoken.
  6. Giet de gekookte penne bij de citroensaus. Breng het gerecht eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout.
  7. Garneer de penne met boerenkool met lekker veel Parmezaan.

Hartige Boerenkooltaart

 


Van boerenkool kun ook een hartige taart maken? Met boerenkool kun je heel veel doen. In deze versie is er geitenkaas opgedaan. Hou je niet van geitenkaas, dan kan je ook een lekkere oude kaas gebruiken, die een beetje pittig van smaak is. Je kunt eventueel ook nog plakjes rookworst of gebakken spekjes toevoegen. Je kunt de quiche zowel warm als koud eten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 250 gr gesneden boerenkool
  • 7 plakjes hartige taart deeg
  • 5 eieren
  • 200 ml kookroom
  • 75 gr geitenkaas
  • Handje paneermeel
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Laat de plakjes hartige taartdeeg ontdooien. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. 
  2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote (wok)pan in iets olijfolie.
  3. Snij de paprika in blokjes en bak deze kort mee.
  4. Voeg tenslotte de boerenkool toe en bak dit net zolang totdat het slinkt. (een minuut of 8). Breng de boerenkool op smaak met peper en zout.
  5. Vet een springvorm (23cm) in en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de springvorm met het hartige taartdeeg. Prik er gaatjes in met een vork en verdeel een klein beetje paneermeel over de bodem. Dit voorkomt dat de bodem te vochtig wordt.
  6. Verdeel de boerenkool over de bodem.
  7. Klop de eieren luchtig met de room en breng dit op smaak met peper en zout. Giet het mengsel op de boerenkool.
  8. Verkruimel tenslotte de geitenkaas over de boerenkoolquiche.
  9. Bak de boerenkooltaart in ongeveer 35 – 40 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Boerenkool pesto

 


Boerenkool is super veelzijdig. Je kunt er een ouderwetse stamppot van maken, je kunt het wokken, in een smoothie gooien maar je kunt er ook pesto van maken. Boerenkoolpesto is erg lekker. Wel is het belangrijk dat je een jonge boerenkool gebruikt. Deze blaadjes zijn wat fijner van structuur en perfect voor in de pesto. Wil je toch liever de grove versie gebruiken, dan 

Net als bij een gewone pesto voeg ik pijnboompitjes en Parmezaan toe.  In plaats van pijnboompitjes zou je ook walnoten kunnen gebruiken. Voor wat extra frisheid voeg ik citroensap toe. Deze pesto is heerlijk in de pasta maar kan ook prima op een stukje brood. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

Ingrediënten voor 1 pot vol

  • 2 handjes jonge boerenkool
  • 40 gr Parmezaan
  • 30 gr pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • Kneepje citroensap
  • Peper en zout
  • Olijfolie (ongeveer 4 – 5 el)

Bereiden:

  1. Maal alle ingrediënten fijn in een keukenmachine. Begin met 4 el olijfolie. Is het mengsel nog te dik voeg dan wat extra olijfolie toe.
  2. Breng de boerenkoolpesto verder op smaak met peper en zout en eventueel wat extra citroensap.
  3. Je kunt de pesto ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.

Prei en ui

Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt twee soorten prei, winterprei en zomerprei. De winterprei is dikker en steviger. Prei behoort tot de lookfamilie, samen met onder andere ui, knoflook en bieslook. Uien heb je in verschillende soorten en maten. Van rode ui tot de bosui en de lente ui. Deze groenten kenmerken zich door de typische, kruidachtige smaak. Lekkere gerechten met prei en/of ui zijn:

Rode uienchutney

 


Rode uienchutney is heerlijk bij kaas en dan vooral bij geitenkaas. Maar deze chutney doet het ook goed bij vlees en hij is zowel koud als warm lekker. Lekker om bij een groot gebraad te serveren tijdens het kerstdiner. Je kunt de chutney wel een week bewaren in de koelkast, mits je een schone pot gebruikt natuurlijk.

Ingrediënten voor 1 pot
400 g rode uien
50 ml water
100 ml rode wijn
30 g bruine suiker
30 ml rode wijnazijn
Scheutje olijfolie

Bereiden:

  1. Snij de uien in halve ringen.
  2. Doe de uien met de suiker, een scheutje olijfolie, de azijn, de rode wijn en het water in een pannetje en breng het aan de kook.
  3. rode uienchutney
  4. Laat het mengsel onder af en toe roeren, gedurende 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer het tussentijds door om aanbranden te voorkomen.
  5. De uien zijn klaar als ze boterzacht zijn en al het vocht opgenomen is.
  6. Giet de chutney in een schone pot en laat het afkoelen.
  7. Lekker met geitenkaas kroketjes of op een stukje vlees.

Aardappel preisoep

 


Van iedere groente kan je bijna wel soep maken. Deze aardappel-preisoep maken we met een vastkokend aardappeltje. We garneren de soep met ijskruid. Maar dat kan je gerust weglaten of vervangen door wat bieslook of platte peterselie. 

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

  • 300 gr vastkokende aardappelen
  • 1 dikke prei
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl mosterd
  • 1 ltr (kippen)bouillon
  • Scheutje slagroom of kookroom
  • Evt ijskruid  of peterselie om te garneren
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiden:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijkmatige stukken van zo’n 3 x 3 cm. Was de aardappelen.
  2. Was de prei en snijd deze in ringen. Je kunt de prei het beste eerst halveren, dan kun je hem goed schoonspoelen onder de kraan.
  3. Hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote soeppan in wat olijfolie.
  4. Voeg de mosterd en de prei toe en bak dit kort mee.
  5. Voeg nu de aardappelen en de bouillon bij de prei. Ik gebruik zelf kippenbouillon omdat ik dat het lekkerste vind. 
  6. Laat de aardappeltjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar koken. Ze zijn gaar als ze direct van je mes glijden, nadat je er in geprikt hebt.
  7. Pureer de soep glad met een staafmixer.
  8. Voeg een scheutje slagroom of kookroom (is minder vet) toe en breng de soep verder op smaak met peper en zout.
  9. Garneer de aardappel-preisoep eventueel met wat ijskruid of gehakte peterselie.

Ovenrisotto met prei en geitenkaas


De risotto wordt gegaard in de oven en daardoor heb je er geen omkijken naar. Je hoeft niet elke minuut te roeren, met recht een makkelijke maaltijd dus. We kiezen er nu voor om prei toe te voegen, maar je kunt ook andere groentes gebruiken. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 st. prei (niet te dikke)
  • 1 ui
  • 200 gr risotto rijst
  • 0,5 ltr kippenbouillon
  • Scheutje droge witte wijn
  • 30 gr Parmezaan
  • 50 gr zachte geitenkaas
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden.

  1. Pel en snipper de ui en fruit deze aan in wat olijfolie.
  2. Voeg de risottorijst toe en bak deze mee totdat hij glazig ziet.
  3. Blus het geheel af met een scheut witte wijn en laat het vocht verdampen.
  4. Voeg de bouillon en roer het even om. Rasp de Parmezaan boven de risotto en roer het om.
  5. Breng de risotto op smaak met peper en zout.
  6. Neem een ovenschaal en giet het mengsel in de schaal.
  7. Was de preitjes en halveer ze, of snijd ze in kwarten als ze heel dik zijn. Snij de helften in stukken van ongeveer 6 cm en leg ze op de risotto.
  8. Verkruimel de geitenkaas over de risotto.
  9. Bak de ovenrisotto in ongeveer 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Klik op onderstaande tekst van een gerecht voor volledige beschrijving >