In Eext worden nog jaarlijks rond oud & nieuw vele kniepertjes, rolletjes en speckkedick'n gebakken. Op deze pagina van alle drie typische Noord Nederlandse tradities, één recept. Maar er zijn in Eext natuurlijk tal van 'geheime' familie recepten.


Wat is het verschil tussen kniepetjes en rolletjes ?

In de eerste plaats zijn kniepertjes platte koekjes en rolletjes zijn op opgerolde koekjes. De smaken van beide koekjes lijken wel veel op elkaar. Beide koekjes kennen echter een ander recept. De platte koeken (kniepertjes) worden gemaakt van een stevig deeg dat als bolletje tussen het ijzer wordt gedrukt. De opgerolde koekjes (rolletjes) worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat je in het wafelijzer schenkt. Kniepertjes en rolletjes horen bij oud & nieuw. De platte koeken staan voor het oude jaar als een uitgelezen boek: het heeft geen verrassingen meer. Het nieuwe jaar is het rolletje, het moet zich nog ontvouwen.


Benodigdheden:

  • 500 g bloem

  • 200 g witte basterdsuiker

  • 200 g kristalsuiker

  • 200 g margarine

  • 2 eieren

  • Zakje vanillesuiker

  • Snuf kaneel

Bereidingswijze:

  • Kneed alle ingrediënten tot een mooi deeg.

  • Verdeel het in balletjes ter grootte van een walnoot.

  • Vet een kniepertjesijzer in en knijp er een bolletje deeg tussen.

  • Bak tot een goudbruin kniepertje.

  • Laat afkoelen op een rooster.

Benodigdheden:

  • 250 g roomboter
  • 500 g bloem
  • 400 g witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 1 tl gemalen anijszaad of kaneel
  • 2 eieren
  • Water

Bereidingswijze:

  • Smelt de boter en zet even opzij.
  • Zeef de bloem.
  • Meng het met de suiker, het zout en de anijs of kaneel.
  • Voeg de gesmolten boter en de eieren toe en roer goed door.
  • Voeg water toe tot het beslag zo dik is als pannenkoekenbeslag.
  • Klop met de garde tot er geen klontjes meer inzitten.
  • Zet het beslag even opzij en verwarm ondertussen het kniepertjesijzer.
  • Vet het ijzer in en giet met een juslepel beslag in het ijzer.
  • Knijp het ijzer dicht en bak tot lichtbruine koekjes.
  • Rol het koekje – direct als het uit het ijzer komt – om een houten stokje (of de steel van een pollepel) tot rolletje.
  • Laat even afkoelen en verwijder van het stokje. Laat verder afkoelen op een rooster.
  • Vul de rolletjes voor het serveren met stijfgeklopte slagroom.

 


Ingrediënten:

  • 500 gram rogge meel
  • 500 gram spek
  • 500 gram stroop
  • 1 ei
  • 2 droge worsten
  • 30 gram bruine basterd suiker
  • 5 gram zout
  • 50 gram bloem
  • 2.5 dl water

Bereidingswijze:

  1. Voeg alle ingrediënten samen op de spek en worst na. dit geheel tot een lobbige massa mixen en een nacht laten staan. evt voor bereiding wat water toe voegen leg telkens 1 eetlepel beslag op het ijzer neer met daar in 2 stuks droge worst en 2 st spek.


Ingrediënten:

  • 500 g rozijnen
  • 200 g witte of donkere kandij
  • 250 cc water
  • 6 cm pijpkaneel
  • 6 kruidnagels
  • 1 liter brandewijn

Bereidingswijze:

  1. Was de rozijnen in warm water. Laat ze goed uitlekken.

  2. Kook het water met de kandij, de kaneel en de kruidnagels, doe er de rozijnen bij. Laat deze op een zacht vuurtje “opzwellen”.

  3. Doe dan de rozijnen in flessen.

  4. Laat de kandijstroop nog even inkoken en giet deze koud over de rozijnen.

  5. Giet tenslotte de brandewijn er overheen, sluit de flessen en laat ze drie maanden staan.