No-Nonsense kerstmenu


In Eext willen we natuurlijk allemaal met kerst wel "iets bijzonders" op tafel zetten tijdens de kerstdagen.  Wij van Onze Winkel Eext hebben "iets bijzonders" voor u bedacht: ‘ Een No-Nonsense gemakkelijk kerstmenu. Een menu dat iedereen lekker vindt met mooie herkenbare ingrediënten en niet moeilijk om te maken. Succes verzekerd!. 


Komkommer linten met zalm en garnalen

Prachtig kerstvoorgerecht: drie-kleuren-linten van zalm, komkommer en met zacht-zilte Hollandse garnalen. Tezamen vormen ze een prachtig bordje met een mooi evenwicht tussen fris, filmend, licht gerookt en knapperig. Uitstekend voor te bereiden, zodat je snel klaar bent als iedereen aan de kerstdis zit. Bovendien ook nog eens supersimpel. 


Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • ½ sinaasappel, uitgeperst
  • 200 g gerookte Schotse zalm
  • 3 el olie,
  • 1 el citroensap,
  • zout, versgemalen peper
  • 250 g Hollandse garnalen
  • 2 el bieslook, fijngeknipt

Bereiding:

  1. Met een kaasschaaf van komkommer 8 lange linten schaven, middelste deel met zaadjes niet gebruiken. Leg de linten in een kom en giet de sinaasappelsap erover. Laat ca. 15 minuten intrekken. Snijd zalm ook in repen, even breed als de komkommer.
  2. Roer in een kommetje een dressing van olie, citroensap, zout en peper. Rol de linten komkommer en zalm en losjes in elkaar. Drapeer mooi op een bord. Voeg de achtergebleven sinaasappelsap toe aan de dressing en roer door elkaar. Schenk de dressing over de linten op het bord. Bestrooi met de Hollandse garnalen en bieslook.

Bereidingstip:

Lekker met geroosterd brood of besprenkel plakjes stokbrood met olijfolie en knoflook en zet deze crostini kort onder een hete ovengrill.


Heldere soep van bospaddenstoelen

Een heerlijk licht soepje als smaakmaker tussen het voor- en hoofdgerecht. Je kunt deze paddenstoelenbouillon natuurlijk ook zelf trekken, maar wij vinden dat met deze bouillontabletten de paddenstoelensmaak nog net iets beter wordt en het gemak is mooi meegenomen. Je hebt vast al genoeg te doen voor het kerstdiner!


Ingrediënten:

  • 25 gram gedroogde paddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood of gemengde paddenstoelen)
  • 250 gram gemengde verse paddenstoelen
  • 1 sjalotje
  • 25 gram roomboter
  • 1 teen knoflook
  • blaadjes van 1,5 takjes tijm
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 1 bospaddenstoelen bouillontabletten 
  • 1 eetlepels peterselie, fijngehakt

Optioneel:

  • 3 eetlepels madeira of droge sherry

Bereiding:

 

  1. Week de gedroogde paddenstoelen ca. 25 minuten in 250 ml warm water. Veeg de verse paddenstoelen schoon met een borsteltje of stukje keukenpapier. Snijd de grote exemplaren in plakjes of verdeel ze in kleinere stukken. Pel en snipper sjalotje.
  2. Verhit de boter in een grote koekenpan. Bak de sjalot ca. 2 minuten. Knijp de gedroogde paddenstoelen uit (bewaar het weekvocht). Schep de verse en gedroogde paddenstoelen en tijm door de sjalot en bak nog ca. 5 minuten. Schep af en toe om. Pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit 0,75 liter water met de bouillontabletten. Voeg het weekwater van de paddenstoelen en de madeira toe. Roer de paddenstoelen erdoor. Schep de soep in warme borden en garneer met peterselie.

Varkenshaas met romige appel

Varkenshaas is heerlijk mals vlees. Eigenlijk vergeet ik hoe lekker dat kan zijn. Voeg er appels en crème fraîche aan toe en er ontstaat een gouden combinatie. Daarom voor het weekend dit recept van gebakken varkenshaas. Erbij een romige cognacsaus en gebakken appel. Echt heel lekker en in 20 minuten op tafel!


Ingrediënten:

  • 1 el olie
  • 1 grote Jonagold appel, ongeschild in 16 partjes
  • 2 varkenshaasjes (ca. 600 g)
  • zout, versgemalen peper
  • 65 gram boter
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 5 el cognac (optioneel)
  • 1 bekertje crème fraîche (125 g)

Bereiding:

 

  1. Verhit de olie in een grote anti-aanbak koekenpan en bak de appelpartjes ca. 3 minuten goudbruin. Leg apart.
  2. Snijd de varkenshaasjes in plakjes van ca. 2 cm. Bestrooi met zout en peper. Verhit in dezelfde koekenpan 50 g boter. Schroei de varkenshaasplakjes rondom snel dicht. Voeg de sjalotjes erbij en bak de varkenshaasplakjes op halfhoog vuur in ca. 4 minuten gaar en bruin. Plakjes vlees uit pan nemen en onder aluminiumfolie warmhouden. Voeg 15 gram boter en cognac toe aan achtergebleven bakvet.  Breng aan de kook. Roer de crème fraîche erdoor tot een egale saus. Schep de gebakken appel erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Giet het uitgelopen vleessap van de varkenshaasplakjes door de saus. Leg de varkensmedaillons op vier voorverwarmde borden. Appelsaus erover schenken. Lekker met gebakken aardappelschijfjes en een salade.


Groene bonensalade met hazelnoten

Eton mess

Boodschappenlijst

Ingrediënten:

  • 50 gram hazelnoten in het vlies
  • 200 gram haricots verts
  • 200 gram peultjes
  • 1 (biologische) sinaasappel
  • 10 gram bieslook, fijngeknipt
  • ½  teentje knoflook, uit de knijper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepels (hazel)notenolie
  • grof zeezout en zwarte peper

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten. Doe ze in een schone theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak de noten grof (er mogen nog hele noten tussen zitten).
  2. Haal de haricots verts en peultjes af. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook. Blancheer de haricots verts 5 minuten. Schep ze met een schuimspaan in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Breng het achtergehouden water opnieuw aan de kook, en blancheer de peultjes ca. 2 minuten en spoel ze op dezelfde manier koud. Droogdeppen met keukenpapier.
  3. Schaaf met een dunschiller de schil van de sinaasappel (of gebruik een zesteur). Snijd de schil in dunne reepjes. Pers de sinaasappel uit. Maak een dressing van de olie, 1 eetlepel sinaasappelsap, knoflook, sinaasappelschil, bieslook, zout en peper.
  4. Vermeng alle ingrediënten losjes in een schaal en breng de salade op smaak met zout en peper. Serveer hem op kamertemperatuur. Lekker met  gebakken krieltjes.

Ingrediënten:

  • 1000 gram rood fruit (aardbeien, bessen, frambozen)
  • 50 ml aardbeienlikeur (óf crème de cassis, sinaasappellikeur)
  • 150 gram meringues
  • ½ liter slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • verse muntblaadjes
  • (evt. poedersuiker)

Bereiden:

  1. Maak het rode fruit schoon. Doe in een grote schaal, samen met de likeur. Laat ca. 10 minuten marineren.
  2. Breek in de schaal de meringues in grove stukken. Klop de slagroom dik lobbig met vanillesuiker, citroenrasp. Schenk over de schuimschotsen. Daarbovenop komt de mix van rood fruit. Garneer met muntblaadjes en een beetje gezeefde poedersuiker.

Groente en fruit

  • 1 komkommer
  • ½ sinaasappel, uitgeperst
  • 25 gram gedroogde paddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood of gemengde paddenstoelen)
  • 250 gram gemengde verse paddenstoelen
  • 3 sjalotjes
  • knoflook
  • 1 grote Jonagold appel, ongeschild in 16 partjes
  • 200 gram haricots verts
  • 200 gram peultjes
  • 1 (biologische) sinaasappel
  • 1000 gram rood fruit (aardbeien, bessen, frambozen)
  • verse muntblaadjes
  • 1 bosje peterselie
  • bosje bieslook
  • takjes tijm

Vis

  • 200 g gerookte Schotse zalm
  • 250 g Hollandse garnalen

Zuivel:

  • 90 gram roomboter
  • 1 bekertje crème fraîche (125 g)
  • ½ liter slagroom

Vlees

  • 2 varkenshaasjes (ca. 600 g)

Overige

  • 8 el olie,
  • 1 el citroensap,
  • zout, versgemalen peper
  • 1 bospaddenstoelen bouillontabletten 
  • 50 gram hazelnoten in het vlies
  • 150 gram meringues
  • 1 zakje vanillesuiker
  • eventueel poedersuiker
  • 50 ml aardbeienlikeur (óf crème de cassis, sinaasappellikeur)
  • 5 el cognac (optioneel)
  • scheut droge sherry (optioneel)