Openingstijd onze winkel Eext:

4 mei : 08.30 uur t/m 18.00 uur

5 mei: 08.30 uur t/m 18.00 uur
4 en 5 mei 2020

herdenking 4 mei Eext

Dinsdag 4 mei a.s. herdenken wij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. In verband hiermee vragen wij u op deze dag, in afwijking tot andere jaren, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen.
De herdenking zal dit jaar anders worden dan voorgaande jaren. In navolging van het landelijk en gemeentelijkbeleid is er dit jaar géén herdenking in Eext.
We vragen u dan ook uitdrukkelijk om dinsdagavond niet naar het monument te komen. Op verzoek van het landelijk comité vragen wij u de
herdenking via de media thuis te volgen. Voor verdere berichtgeving hierover kunt u meer lezen in de Schakel.

Voor de organisaties, familie en een ieder die de wens heeft om bloemen te leggen, verzoeken wij u dit op 4 mei tussen 14.00 en 19.00 uur te doen.
Uiteraard met inachtneming van de door de overheid gestelde regels. We gaan uit van ieders wijsheid. We hopen volgend jaar weer met z’n allen
op 4 mei te kunnen herdenken, want deze traditie mag niet verloren gaan.


Vlaginstructie 4 en 5 mei
Op 4 mei wordt de vlag halfstok gehesen vanaf zonsopkomst uur tot zonsondergang. Op Bevrijdingsdag 5 mei mag er worden gevlagd tussen
zonsopkomst en zonsondergang. Beide dagen wordt er zonder oranje wimpel gevlagd.


4 mei comité Eext


De overheid heeft besloten om  alle samenkomsten te verbieden. Dat betekent definitief dat er op 4 en 5 mei 2020 geen publieksevenementen gehouden mogen worden.  Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid. 

Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

Op 4 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis meedoen aan de herdenking.

Vlag halfstok hangen
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Dit in tegenstelling tot het vlagprotocol zoals dat normaal geldt en hieronder beschreven wordt: 

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

  • Alleen de Nederlandse vlag wordt halfstok gehangen, overige vlaggen niet.(Dus niet de Eexter Ossenvlag)Wat kunt u thuis doen op 5 mei?

Ook op 5 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar het 5 mei-concert in de avond.

Vlag uithangen

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Op 5 mei hangen in Nederland de vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang in top. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Is 5 mei een vrije dag ?

Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is. In de meeste cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. In principe zijn dus veel Nederlanders eens in de vijf jaar vrij op 5 mei. Er zijn echter ook bedrijven die er voor kiezen hun werknemers elk jaar vrij te geven. Schoolgaande kinderen zijn in veel gevallen vrij op 5 mei omdat deze dag vaak in de meivakantie valt. 

Suggesties Onze winkel Eext:

Begin met meimaand barbecuemaand