gezond eten

foto's voedingscentrum


Algemene informatie

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, neem je vooral producten die gezondheidswinst opleveren. Bijvoorbeeld omdat ze de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Ook krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken die je helpen om gezondere keuzes te maken.

Wij, van Onze winkel Eext maken voor informatie over gezond eten gebruik van de informatie van het voedingscentrum

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn geen speciale diëten nodig, je hoeft niet elke snack te laten liggen en je hoeft niet elke dag je calorieën of koolhydraten te tellen. Er zijn een aantal vuistregels die je kunnen helpen gezond te eten. Hiermee krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om fit en energiek de dag door te komen.

Om gezond te eten hoef je geen wetenschapper te zijn. Houd je aan de volgende regels en je zult merken dat je gezonde keuzes kunt maken en dat je daarmee alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

1. Eet puur natuur

Wat de natuur heeft geproduceerd is voedzaam en gezond voor je lichaam. De mens zelf voegt daar vaak van alles aan toe: kleur-, geur- en smaakstoffen, extra suiker of zout, smaakversterkers en allerlei chemicaliën om het product langer houdbaar of beter bewerkbaar te maken. Of het wordt uitgebreid bewerkt, zodat je het sneller klaar kunt maken, waardoor er veel minder voedingsstoffen in zitten. Niet echt heel gezond eten dus…

Als je ‘s avonds groente eet, snijd ze zelf, bereid ze en eet ze op zoals je ze uit de pan haalt. Wil je toch saus, maak deze dan zelf (dat is meestal helemaal niet moeilijk) of gebruik lekkere kruiden. Die kun je beter niet uit een zakje halen, maar puur uit een potje of vers. Kruidenmixen bevatten erg veel zout en vaak ook smaakversterkers. Ook hierbij geldt: puur natuur is het beste. Verse kruiden bevatten nog alle voedingsstoffen.

2. Wees voorzichtig met suiker

De meeste mensen zijn dol op suiker. Alles wat zoet is, vinden we aantrekkelijk. Koekjes, drop, chocola of taart, we eten het graag, maar daardoor ook gemakkelijk teveel. Maar suiker is helaas niet erg goed voor je. De Wereld Gezondheid Organisatie geeft als richtlijn: 50 gram suiker per dag. 

Suiker doet je bloedsuikerspiegel schommelen en dat veroorzaakt een vervelende reactie: als je suiker eet, schiet de bloedsuikerspiegel omhoog, om na enige tijd weer te zakken. Door het zakken voel je je wat vervelend, je krijgt weer trek en verlangt dan meteen weer naar suiker. Dit is een vicieuze cirkel. Zeker als je graag gezond wilt eten dan is suiker iets waar je op moet letten.

Waar zit suiker in? Suiker wordt verwerkt in bijna alle bewerkte producten zoals:

  • Sauzen: ketjap, mayonaise, curry/ketchup, slasaus, woksauzen
  • Brood: Bruin-, maar vooral witbrood
  • Broodbeleg: stroop, hagelslag, chocoladepasta, maar ook in vlees op brood zit suiker, jam (zo’n 60 gram per 100 gram is suiker)
  • Frisdrank: cola en andere frisdrank
  • Zuivel: ijs, yoghurt en melk met smaakjes (chocolademelk, 25 gram suiker in een beker van 250 ml)

3. Zorg voor variatie

Een gevarieerd menu zorgt ervoor dat je altijd trek hebt in wat je op tafel zet en met enthousiasme eet. Ook helpt het bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen: alle vitamines, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft. Afwisselen doe je door elke dag te kiezen voor verschillende groenten, fruit en granen. Er is, zeker in Nederland, ontzettend veel gezond eten te krijgen, dus probeer ook eens wat anders dan wortels en witlof.

4. De 80/20 methode

Een leuke tip om te kiezen voor gezond eten is te eten volgens de 80/20 methode. Maak voor jezelf ook nog wat lekkers. Dit betekent dat je 80% van de tijd kiest voor gezond en voedzaam eten en de resterende 20% van de tijd kun je zondigen tijdens een dieet. Sommigen eten bijvoorbeeld door de week altijd gezond en zijn daar streng in. In het weekend heb je ruimte voor iets lekkers: een patatje, een stuk chocola of een gezellige avond met chips en pinda’s.

5. Je lichaam zuiveren

Je wast je kleding, je zuigt de vloer en je lichaam was je van buiten. Maar van binnen is het ook nodig om regelmatig te reinigen. Je lichaam doet een hoop werk om afvalstoffen kwijt te raken. Je kunt het daarbij helpen, door te zorgen voor water, vezels en gezonde groente en fruit.

Drink voldoende water

Je lichaam bestaat voor 70% uit water en het heeft dit ook nodig om te zorgen voor een goede doorstroming. In onze verwarmde huiskamers en kantoren, waar de lucht vaak droog is, krijgen we meestal niet genoeg vocht binnen. Het is daarom belangrijk minstens 1,5 tot 2 liter water te drinken. Zet desnoods een timer, zodat je regelmatig een glas opdrinkt. Je hebt dit vocht nodig om te zorgen voor een goede stofwisseling, maar ook voor een optimale hormoonhuishouding, een goede nachtrust en je immuunsysteem. Drink niet teveel koffie, dit onttrekt juist vocht aan je lichaam.

Eet voldoende vezels

Eet voldoende groenten en fruit

6. Gezond eten: eet met regelmaat

Er zijn veel mensen die maaltijden overslaan: het ontbijt overslaan of juist de lunch. Eten schiet erbij in of ze hebben op dat moment geen trek. Toch is dit niet het beste voor je lichaam.

Maak je voeding dus een prioriteit. Al eet je weinig, zorg dat je ‘s ochtends iets eet: een bakje yoghurt, wat noten en fruit en je hebt al een voedzaam en snel klaargemaakt ontbijt. 

Ook middag- of avondeten is niet iets dat je zou moeten uitstellen of zelfs overslaan. Juist niet als je het druk hebt. Je hebt energie nodig om je werk of studie te kunnen doen. Zorg voor jezelf door goed te eten.

Regelmatig eten houdt je energie op peil en zorgt ervoor dat je later op de dag niet kiest voor een snelle hap van de snackbar of ongezonde tussendoortjes. Het houdt je stofwisseling goed aan de gang en zorgt daardoor dat al je lichaamsprocessen goed kunnen verlopen.