Wat is Moederdag?
Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land. Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria de moeder van Jezus. Hoewel Moederdag dus voortkomt uit religieuze tradities, is het tegenwoordig geen kerks feest meer. In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus. Van huishoudelijke taken wordt ze vrijgesteld. Soms hebben de jongere kinderen op school of op het kinderdagverblijf cadeaus gemaakt.
In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar Nederland, toen de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag introduceerde met gerichte campagnes. Ze hoopte hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Dat lukte: tot op de dag van vandaag is een bos bloemen het populairste moederdagcadeau.
Lokaal en via scholen zijn er verschillende eigen tradities en speciale gewoontes om Moederdag te vieren. Waarbij de algemene overeenkomst is om moeder te laten weten dat je van haar houdt en waardeert wat ze allemaal doet binnen het gezin.