Belgische bieren in onze winkel Eext


SPECIAALBIER

De Belgische bieren en de beleving daarvan is zo belangrijk, dat de Belgen met trots de UNESCO werelderfgoedlijst verrijken met hun biercultuur. Die cultuur verwijst naar het grote aanbod aan biermerken en verschillende biersoorten. Ook het verschil in kwaliteit en het brouwproces zijn van groot belang. Als je het menu voor je neus krijgt in een Belgisch café of restaurant zie je direct hoe serieus de Belgen hun bier nemen. Je hebt keus uit een oneindige lijst bieren. Er zijn cafés waar je zelfs meer dan 250 biersoorten kunt bestellen!

Geschiedenis van de Belgische biercultuur

België heeft een eeuwenlange biertraditie. Bier wordt al sinds 6500 jaar voor de jaartelling gebrouwen. Bier wordt in België al gebrouwen sinds de middeleeuwen. In die tijd had bijna ieder dorp wel z’n eigen brouwerij. In 1907 waren er nog ruim 3387 brouwerijen. Maar in de Eerste Wereldoorlog moesten veel van deze brouwerijen helaas de deuren sluiten. Koperen brouwketels werden door de bezetter in beslag genomen en de brouwerijen konden niet meer verder. In de afgelopen jaren is het aantal Belgische bierbrouwerijen gelukkig wel weer sterk toegenomen!


Deze maand ( mei ) in onze winkel


Duvel

Duvel is een Belgisch blond speciaalbier van Brouwerij Duvel Moortgat uit Breendonk. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%.

Duvel wordt gedronken uit een tulpvormig glas, waar onderin een gravering van een D in het glas gekrast is om ervoor te zorgen dat het bier parelt (voorheen was er enkel een kras onderaan in plaats van een gravering).


Leffe Tripel

Helder goudgeel bier met een fijne pareling en een stevige witte schuimkraag.
Fris en licht hoppig aroma.
Vol, stevig en licht fruitig met een fijne toets van alcohol. Volle afdronk.

Leffe Blond 0,0

Leffe Blond 0.0% is een blond alcoholvrij bier. Het is het eerste abdijbier dat geheel zonder alcohol is gebrouwen. 'Het alcoholvrije bier blijft trouw aan de kwaliteit en authenticiteit van de bekende alcoholhoudende bieren', zo zeggen ze bij Leffe.


Affligem tripel

Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1074. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel.

Affligem Tripel ruikt fris en fruitig en het bier heeft een zoetige bittere smaak.


Affligem Belgisch witbier

Affligem Belgisch Wit is gekruid met sinaasappelschil en koriander, heeft een zachte en rijke smaak en bevat 4.8% alcohol. Perfect voor op een zonnig terras of tijdens de borrel.

Affligem Belgisch Wit is een witbier van Brouwerij Affligem. Het bier heeft de typische verfrissing en doordrinkbaarheid waar witbieren om bekend staan, aangevuld met de rijke smaak van Affligem.


Brugge tripel

Brugge Tripel is een bleekblond en helder bier van hoge gisting met een alcoholvolumegehalte van 8,7%. Brugge Tripel heeft een volmoutige en volmondige smaak. Deze Tripel wordt gebrouwen door Brouwerij de Gouden Boom in Brugge. Het bier en de brouwerij zijn zeer sterk verweven met de stad Brugge. Elke stad had vroeger een bier met eigen karakter, in Brugge bepaald door de verplichte aankoop van het kruidenmengsel bij het kruidenhuis van de stad "Gruuthuse" genaamd. 


La Trappe Tripel

Kleur: goudblond met een witte schuimkraag.

Geur: fruitige geuren van perzik en abrikoos gecombineerd met een bloemige geur.

Smaak: La Trappe Tripel is een klassiek trappistenbier met een krachtige en volle smaak. Daarnaast heeft het bier een kandijzoet en lichtmoutig karakter.

Afdronk: bitter en licht droog.