Informatie over trappistenbier


Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door monniken wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst.

Er zijn wereldwijd 12 trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk, één in de Verenigde Staten, één in Italië en één in Engeland.

Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Zo is Leffe een bekend abdijbier maar geen trappist. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door Trappister monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen of waar niet een monnik in de raad van bestuur zit. Soms bevindt de brouwerij zich in het klooster, soms op het domein maar niet in het klooster, soms elders. Er wordt soms gebruikgemaakt van het oude abdij-recept maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen bier, elk nieuw etiket, etc.

De twaalf "echte" Trappistenbieren ter wereld zijn:

- Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont uit België
- Orval, van Abdij Notre-Dame d'Orval uit België
- Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy uit België
- Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
- Achel, van Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis uit België
- Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij uit België
- Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
- La Trappe, van Abdij de Koningshoeven uit Nederland
- Spencer, van St. Joseph Abbey uit de VS
- Zundert, van Abdij Maria Toevlucht uit Nederland
- Tre Fontane, van Abdij Tre Fontane uit Italië
- Tynt Meadow, van Mount Saint Bernard Abbey uit het Verenigd Koninkrijk

De Belgische Trappistenbieren