Nieuwsbrief februari 2022
Vanuit het bestuur

Januari is voor Onze winkel altijd wel een spannende maand. Er zijn bijna geen toeristen en de meeste mensen hebben de koelkast en de voorraadkast nog vol met restjes van de feestdagen. En natuurlijk is iedereen het nieuwe jaar gestart met goede voornemens. Hopelijk hoort daar ook bij dat u af en toe uw (vergeten) boodschappen bij Onze winkel doet. De coronacrisis heeft ons wel doen nadenken over een aantal dingen. Haal niet van ver wat dichtbij ook kan. Bij Onze Winkel in Eext wordt ook steeds meer lokaal ingekocht. Dat wordt door steeds meer mensen uit ons dorp gezien en gewaardeerd. Wij kijken dan ook tevreden terug. Maar het kan natuurlijk altijd beter. 

Deze maand hebben voor de wintersporters onder ons een toepasselijk thema, namelijk Oostenrijk. Maar misschien wordt het ook in Nederland nog wel winter.

Op de thema-pagina kunt u overheerlijke hut-gerechten vinden. Dat geeft dan tenminste een "lekker" wintergevoel.

Samen houden we Eext leefbaar.

Namens het bestuur,

Cora KuiperWeet wat je eet !

Vlees van de koeien van de familie Kamping uit Eext

Veevleesbedrijf Kamping uit Eext fokken de Blonde D’aquitaine. Naast heerlijk (vetarm) vlees stralen deze koeien enorm veel klasse uit! . Hun koeien zijn graag en veel buiten. In de wintermaanden staat ze lekker samen in de potstal!

"Het welzijn van onze koeien staat voorop. Daardoor leveren wij gezond en verantwoord vlees "


Oostenrijk

Hut-lekkernijen voor thuis

Skiën, verse sneeuw, een hutje en punch in je hand – klinkt dat niet heerlijk? Wij brengen de hutmagie mee naar huis! Hier vind je typische recepten en heerlijke drankjes die een après-ski sfeer creëren!


Zelf Glühwein maken

Glühwein is een heerlijk wintersportdrankje dat perfect smaakt op koude sneeuwdagen. Terwijl er dikke vlokken naar beneden dwarrelen, stap je een knusse berghut in en bestel je een glaasje. Aan tafel vouw je je handen om de mok en na rustig nippen voel je je vingers en wangen weer ontdooien... Heerlijk! Ook thuis smaakt de kruidige warme wijn perfect, zeker in deze themamaand van Onze Winkel. Wil je dit heerlijke drankje thuis maken? Het kan met dit recept voor glühwein.

Ingrediënten glühwein

 • 1 liter van je favoriete rode wijn (kies er eentje die je ook zonder alle andere ingrediënten zou drinken)
 • 1 sinaasappel
 • 1 kaneelstokje
 • 2 stuks steranijs
 • 4 kruidnagels
 • 2 eetlepels suiker (of meer als je de warme wijn wat zoeter wenst)

Bereidingswijze: zo maak je zelf glühwein

Stap 1: Snijd de sinaasappel in plakjes en doe die samen met alle andere ingrediënten in een ruime kookpan. Je kunt er het best een grote soeppan voor gebruiken, dan weet je zeker dat alles past.

Stap 2: Zet de pan op laag vuur en verwarm de wijn langzaam tot ongeveer 80 graden. Als je een thermometer hebt, kun je die gebruiken en anders doe je het op gevoel. Het mag nét niet koken. Zet het vuur niet hoog, de smaken moeten rustig intrekken.

Stap 3: Ruikt het binnen fantastisch en is de wijn op de juiste temperatuur? Proef of je nog iets meer suiker toe moet voegen. Zo niet? Dan kun je de glühwein serveren in theeglazen, mokken of andere hitte bestendige glazen. 

Zum Wohl!Een waas op de thee: is dat wel gezond?

Iedere theedrinker kent het fenomeen: er lijkt een vreemde waas op je thee te drijven. En heb je je thee op, dan blijft er soms zo’n vies bruin laagje achter in je theeglas. Wat is dat eigenlijk? En is het schadelijk voor je?
 

Het laagje dat soms op je thee verschijnt, ziet eruit alsof er een druppeltje olie of een andere vettige substantie in je thee terecht is gekomen. De werkelijke verklaring is echter veel simpeler. 

Chemische reactie

De olie-achtige waas op je thee is het resultaat van een chemische reactie. De kalk uit het water waarvan je thee zet komt samen met de chemicaliën van de thee. De Engelsen hebben zelfs een naam voor dit verschijnsel: tea scum noemen ze het. 

Is het ongezond?

Nee, absoluut niet. Het laagje op je thee is geurloos, smaakloos en 100 procent veilig. 

Hoe voorkom je het?

Het laagje dat op de thee drijft, heeft te maken met de hardheid van het water (oftewel het kalkgehalte in het water) waarmee je thee zet. Heb je een waterontharder in huis, dan heb je nauwelijks last van een waas op de thee. Een andere oplossing zou thee van flessenwater kunnen zijn, maar erg milieubewust is dat niet. Als je echt geen laagje op je thee wilt zien drijven, dan kun je ook een paar druppels citroen aan de thee toevoegen. Het zuur van de citroen breekt namelijk kalk af. 

Schuim op je thee

Nog zo’n vreemd fenomeen is het schuimlaagje dat soms op de thee verschijnt. Ook dit schuim kan het gevolg zijn van de hardheid van het water. Een andere reden voor schuim op de thee is een te lage watertemperatuur. 

Hoe maak ik een vieze theepot weer schoon?

Theebekers, -glazen, theepotten en thermoskannen kunnen er behoorlijk onsmakelijk uitzien. Bruin, vlekkerig – en dat terwijl je ze elke dag wast. De zogeheten theeaanslag is het gevolg van de looistoffen ofwel tannines in de thee. Deze looistoffen zorgen voor het licht stroeve gevoel in de mond bij bepaalde soorten thee. Om theepotten, thermoskannen en theeglazen en -bekers weer schoon te krijgen, kun je ze een nachtje in de week zetten met citroensap en heet water. Een nachtje laten weken met een mengsel van schoonmaakazijn en heet water werkt ook goed, net als weken met baking soda en heet water. In alle gevallen moet je er de volgende ochtend nog wel even met de schuurspons doorheen. Daarna is het een kwestie van goed afwassen en je servieswerk is weer klaar voor gebruik.


Nieuw in het assortiment


We hebben nu in de winkel een inzamel box van Stichting AAP staan voor:

*oude telefoons

*oude computer onderdelen

*lege inkjet cartridges tot 10 cm.

*en dergelijke

Helaas geen grote cartridges en toners, die horen bij chemisch afval.

De opbrengst gaat naar #stichtingAAP


Bloemenmarkt 7 mei 

Vlak voor de Kerst hebben we ondanks alle beperkingen toch een mini-kerstmarkt kunnen organiseren. We kijken daar met veel plezier op terug. We plannen daarom alvast een datum voor een leuk voorjaarsmarktje. Dat doen we onder de naam Bloemenmarkt Eext.

Op 14 mei is IJsheiligen voorbij en kan er dus weer na hartenlust gepoot worden. Op 8 mei is het Moederdag. Dus is de Bloemenmarkt van Eext is mooi moment om er voor te zorgen dat je moeder weer eens goed in de bloemetjes zet. Begin mei is het moment gekomen om te denken aan kleurrijke bloemen en planten. De echte voorjaarsklassiekers zoals Bellis, Ranonkel en de Primula zijn dan prima te planten en te verplanten. 

Maar natuurlijk willen we ook graag kramen die geen planten verkopen, zodat we er een leuke en knusse markt van kunnen maken. Daarom doen we een beroep op onze “plaatselijke” ondernemers en semi-ondernemers.

Onze winkel heeft zelf ook weer een verkooppunt op de markt. Uiteraard is er gelegenheid om de inwendige mensen te versterken. Mocht je interesse hebben in een kraampje, een leuk idee hebben of meer informatie willen, stuur dan een mailtje naar: info@onzewinkeleext.nl

Voor de kosten hoeft niemand het te laten. 

zie ook de speciale website: speciale website: https://bloemenmarkteext.jouw


Snel even de CORONA zelftest doen.

Wij hebben ze voor je te koop.


We hebben alle maten Eexterossen-vlaggen 

Groot (vlaggenmast)                €65,--
Midden(vlag aan huis)          €35,--
Klein (boot,caravan,fiets)   €5,--


Ik zoek een product en dat is niet in de winkel aanwezig.

U zoekt een product maar het is niet in de winkel aanwezig. Dat is vervelend. Bij een kleine winkel als onze winkel in Eext worden er keuzes gemaakt. Tenslotte zijn veel producten ook maar beperkt houdbaar.

Maar als u toch graag een bepaald product wilt hebben is dat over het algemeen geen probleem. U kunt uw wens gewoon doorgeven aan de medewerkers van de winkel. Zij kijken dan of zij in de toekomst er voor kunnen zorgen dat dit product wel voorradig is in de winkel.


Plastic doppen inleveren voor de hulphond

Wist je dat plastic doppen geld waard zijn? Althans, wel voor de hulphond.

Per kilo ontvangt de stichting hulphonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij onze winkel in Eext. Je steunt niet alleen de opleiding van onze hulphonden, maar spaart ook nog eens het milieu.

Waar kan ik doppen inleveren?

Bij onze winkel in Eext kunt u de doppen inleveren. Dit kan op dezelfde plaats als waar u de lege flessen inlevert.


Gerecht van de maand 

De Brettljause is een zware broodmaaltijd waarbij verschillende soorten worst, vlees en groenten op een houten plank worden geserveerd. Vooral in tavernes en wijnlokalen in Oostenrijk is dit gerecht erg populair.

Brettjeause

Ingrediënten:

 • 200 g mager spek, fijn gesneden
 • 300 g bierkaas
 • 1/2 kg boerenbrood
 • 100 g augurken
 • 50 g zilveruitjes
 • 200 g gerookt vlees, fijn gesneden
 • 30 g mierikswortel, geschild en fijn geraspt
 • 4 borrelglazen Obstschnaps (soort fruitjenever)

Bereiden:

 1. Boerenbrood in sneden snijden en met de magere spek beleggen.

 2. Vervolgens de bierkaas in plakjes snijden.

 3. Het brood met de magere spek over 4 houten planken verdelen.

 4. Het fijn gesneden gerookte vlees er bijleggen en met mierikswortel bestrooien.

 5. De plakjes bierkaas er naastleggen. Met augurken, zilveruitjes garneren en samen met een glaasje Obstschnaps serveren.

  Eet smakelijk! Mahlzeit!


Coöperatie ‘Onze Winkel’ Eext.

De coöperatie heeft als doel de dorpswinkel voor Eext te behouden. Zij doet dit zonder winstoogmerk, met een reële exploitatie. De coöperatie is in april 2013 opgericht.  Inwoners uit Eext en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie en/of participeren. lees meer ....

 


Veel extra service bij onze winkel