Onze winkel Eext

Lekker eten met de paasdagen


De periode tussen carnaval en Pasen was vroeger de vastentijd. Pasen was dan het moment waarop er weer volop gegeten mocht worden.  Nu is er het Coronavirus en zitten velen van ons verplicht thuis. Laten we daarom het met de Pasen gezellig maken. Laten we weer eens lekker smullen! Paaszondag en Paasmaandag zijn de perfecte dagen voor een gezellige paasbrunch.


Paasontbijt, bij voorkeur lunch of koffie en cake: combineer alle drie de maaltijden. Een brunch heeft als voordeel dat je niet al bij het ontbijt hoeft te starten en een heerlijke combinatie van zoete en hartige, warme en koude gerechten kan serveren.

Een ander voordeel van de paasbrunch: er zijn geen vaste regels over wat te serveren. Eieren horen er in alle variaties bij; Roerei, gepocheerde eieren of omeletten vormen de perfecte basis voor hartige gerechten. Natuurlijk hoort er zoetigheid op tafel. Laat je op deze pagina inspireren met ideeën.



Ingrediënten:

4 broodjes 

8 reepjes spek

4 eieren

40 g mozzarella (in blokjes gesneden)

0,5 bosje peterselie (gehakt)

100 g gemengde salade

Citroensap

Olijfolie

Zout

Peper

Bereiden:

- Snij het broodje uit, hol de onderste helft uit en bekleed deze met 2 reepjes spek.

- Voeg aan elk brood 1 ei toe en zet in de oven op 160 ° C tot het ei stolt.

- Bestrooi met de mozzarella en wacht tot deze gemakkelijk smelt.

- Kruid de afgewerkte broodjes met gehakte peterselie, zout en peper.

- Marineer de salade met het sap van een citroen en 3-4 eetlepels olijfolie.

- Serveer de broodjes samen met de salade


Ook lekker als je er nog een stukje gerookte zalm op legt. 



Ingrediënten:

4 eieren

4 plakjes gerookte zalm

5 stengels dille

150 g crème fraîche

3 el mosterd, (scherp)

1 el honing

Zout

Peper

3 plakken roggebrood

0,5 komkommer

Bereiden:

- Kook de eieren hard, koel ze af, laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in plakjes.

- Hak de gerookte zalm fijn.

- Was de dille, schud droog en hak fijn.

- Meng de crème fraîche met de mosterd, honing en twee/derde van de dille.

- Kruid met peper en zout. Snijd de plakken roggebrood in blokjes.

- Was, schil en snijd de komkommer in blokjes.

- Leg eerst de komkommerblokjes in kleine glaasjes, dan roggebrood, zalm, een deel van de mosterdcrème en tot slot de eieren.

- Garneer met de rest van de crème fraîche en dille.





Ingrediënten:

175 g tarwebloem

100 g boekweitmeel

0,5 tl zout

75 g boter

250 ml melk

21 g gist

8 eieren

1 el margarine

3 lente-uitjes

1 limoen

2 avocado's

Peper

3 eetlepels azijn


Bereiden:

- Meng de bloem en het zout in een kom.

- Smelt boter, voeg warm lauwe melk toe.

- Verkruimel de gist in de lauwwarme melk en los al roerend op.

- Voeg de melk en 4 eieren toe aan de bloem en kneed tot een glad deeg.

- Dek af en laat het deeg ongeveer 45 minuten op een warme plaats rijzen.

- Vet het wafelijzer in met margarine of boter en bak de wafels. Warm houden in de oven.

- Maak de lente-uitjes schoon en snij het wit en lichtgroen fijn.

- Halveer de limoen en pers het sap eruit.

- Halveer de avocado's, laat de pit los en verwijder het vruchtvlees met een lepel. Meng de pulp met limoensap, roer de bosuitjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.

pocher 4 eieren 

  1. Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote!).
  2. Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. 
  3. Breek het ei in het midden van de draaikolk.
  4. Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 
  5. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.

- Schik de wafels met de avocado-crème en de gepocheerde eieren.


Ingrediënten voor 4 personen
400 gr aardappelen
125 gr zilveruitjes
100 gr doperwten
1 appel
100 gr ham
75 gr augurk
1 sjalot
2 el mayonaise
1 el yoghurt
Peper en zout
Peterselie

Zo maak je het
1. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes van 0,5 x 0,5 cm. Kook de aardappelen in ongeveer 8 minuten gaar in water met een snuf zout. Giet ze daarna af.

2. Doe de aardappelblokjes in een kom. Blancheer de doperwten kort en voeg deze bij de aardappel. Voeg vervolgens de zilveruitjes toe.

3. Snijd de appel, ham en augurk in blokjes en voeg dit toe aan de aardappelblokjes. Snipper een sjalotje en doe dit erbij.

4. Doe de mayonaise en yoghurt erbij en meng alles goed door elkaar.

Breng de huzarensalade tot slot op smaak met peper, zout en fijngehakte peterselie.

Een klein lepeltje mosterd toevoegen is ook lekker. De Yoghurt is zeer verantwoord maar het kan er natuurlijk ook zonder.


Paasklassieker

Ingrediënten:

500 g aardappelen

2 wortels

1 courgette

0,5 bosje dille

4 eetlepels olijfolie

Zout

Peper

600 g zalmfilet (elk ca. 150 g)

1 citroen

1 beker crème fraîche

Bereiden:

1. Snijd aardappelen en wortels in schijven. Was de courgette en snijd ook in plakjes. Was de dille, schud droog en hak ze fijn.

2. Leg de aardappelschijfjes in een grote ovenschaal of op een diepe bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

3. Bereid in de oven (voorverwarmd tot 200 ° C) gedurende ongeveer 15 minuten, voeg dan de wortels en courgette toe, besprenkel met de resterende olie en breng op smaak met een beetje zout en peper. Laat nog 10 minuten in de oven staan op 200 graden.

4. Was de zalm en dep ze droog. Pers de citroen. Meng de crème fraîche en twee/derde van de dille, breng op smaak met peper en zout. Leg de zalm op aardappelen en groenten, bestrijk ze met de crème fraîche-room en laat 15-20 minuten op 200 graden in de oven staan.

5. Besprenkel met citroensap en serveer bestrooid met de rest van de dille.


Geen pannenkoeken, geen flensjes, geen poffertjes,   

maar echte traditionele Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Ingrediënten:

5 eieren
250 g bloem
50 g suiker
1 snufje zout
400 ml melk
50 g boter
50 g rozijnen
Poedersuiker

bereiden:

- Scheid de eieren. Meng de dooiers met bloem, suiker, zout,  en melk in een kom tot een glad deeg.

- Klop de eiwitten en spatel dit voorzichtig door het deeg.

- Smelt de boter in een grote koekenpan (matig vuur), giet het deeg erbij en bak van beide kanten. (deksel op de pan)

- Verwarm de oven voor op 180 °C en zet de Kaiserschmarrn ongeveer 10 minuten in de pan in de oven tot ze goudbruin zijn.

- Met behulp van een mes en vork, scheur je het deeg in kleine stukjes, voeg rozijnen toe en plaats in de oven voor 2 minuten.

- Schik de Kaiserschmarrn op borden en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.

- een klontje boter op de kaizerschmarrn is ook heerlijk

Serveer de Kaiserschmarrn met zelfgemaakte compote of vers fruit. 

Waar komt de naam Kaiserschmarrn vandaan?

In Beieren en Oostenrijk worden gerechten Schmarrn of Schmarren genoemd, wanneer een gebakken of gevulde massa, zoals een pannenkoekendeeg, in stukjes wordt gesneden, voor het geserveerd word. Dit zijn meestal recepten voor desserts geserveerd met poedersuiker of pruimencompot

Maar de naam onthult het al; Kaiserschmarrn is een veredelde versie van het recept. Volgens de legende, kregen keizerin Elisabeth en haar man Franz Joseph een zoete schmarrn gemaakt van fijne ingrediënten voor het dessert. De keizerin, die zeer attent was op haar slanke lijn, verwierp het. De keizer, had wel trek in in lekker toetje en greep het aanbod met beide handen aan. En zo mondde het van een eenvoudige Schmarrn naar een Kaiserschmarrn. 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.