Spanje


Algemene informatie over Spanje

Voor veel Nederlanders is Spanje geen onbekend land. Menig landgenoot heeft dan ook al een bezoek gebracht aan dit fraaie mediterrane land. Dat is vooral gekomen door de ontwikkeling van het toerisme in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hotels werden uit de grond gestampt langs de Spaanse costa’s en lokten menig zonzoeker naar de Spanje. In de afgelopen decennia is het toerisme in Spanje duidelijk veelzijdiger geworden. Menig toerist gaat niet alleen maar voor zon, zee en strand naar Spanje, maar weet het land ook te vinden voor een cultuurreis of een stedentrip. Naar schatting is ongeveer 80-85% van alle volwassen Nederlanders ooit een keer in zijn/haar leven in Spanje op bezoek geweest.

Spanje is een land in het zuidwesten van Europa. Het land deelt samen met Portugal en Gibraltar het Iberisch schiereiland. Spanje beslaat ongeveer 80% van de oppervlakte van het schiereiland en Portugal ongeveer 20%. Een klein puntje in het zuiden van Spanje vormt de Britse enclave Gibraltar.

De totale oppervlakte van Spanje is 505.992 m². Binnen Zuid-Europa is Spanje op basis van oppervlakte het grootste land. Als je kijkt naar het aantal inwoners dan is Italië groter. In Italië leven ongeveer 25% meer mensen dan in Spanje. 

Spanje grenst aan 3 zeeën. Het oostelijke deel van Spanje ligt aan de Middellandse Zee. Hier ligt ook de eilandengroep Balearen. De noordelijke kust van Spanje ligt aan de Golf van Biskaje. Deze zeeboezem is eigenlijk een deel van de Atlantische Oceaan. Het stukje noordwestelijke kust (boven Portugal) en zuidwestelijke kust (tussen Portugal en Gibraltar) ligt aan de Atlantische Oceaan.