Borrel en barbecuetijd Deze maand is het thema van Onze winkel Eext: Borrel en barbecuetijd. We hebben voor dit thema gekozen omdat we in deze periode wel wat gezelligheid kunnen gebruiken. In veel Europese landen zoals, bijvoorbeeld, Italië en Spanje hebben ze echt een cultuur als het gaat om lekkere hapjes te serveren bij een drankje aan het eind van de dag. We kennen het in Italië als antipasti en in Spanje als tapas. Maar er zijn natuurlijk veel meer landen waar "een borrelplank" gebruikelijk is. Natuurlijk kan een lekker stukje kaas en / of een stukje worst ook. Of liever een bittergarnituur, of lekker brood met een passende dip of dipjes. Het is maar wat u wilt en wenst. Deze maand geven we een keur van mogelijkheden en achtergrond informatie.

In veel landen wordt in de zomer de borrelplank vervangen door de barbecue. Een combinatie van beiden kan natuurlijk ook. Op deze pagina vindt je verschillende voorbeelden en links naar borrelplanken en de speciale barbecuepagina van Onze winkel Eext. Onderstaand een aantal voorbeelden van borrelplanken en borrelrecepten:
De Drentse Borrelplank
De Drentse borrelplank is vrij eenvoudig samen te stellen.

Je zou bijvoorbeeld lekkere lokale producten kunnen kopen in Onze winkel Eext.

Onderstaand een aantal suggesties hoe een Drentse Borrelplank er uit kan zien:

- lokaal kaasje (in stukjes gesneden)

- leverworst (in stukje gesneden)

- metworst (in stukje gesneden)

- dun gesneden nagelhout of schenk. 

- gevuld eitje (recept voor een gevuld eitje)

- bakje mosterd

Ovelterkaas

Uildriks leverworst

Nagelhout van Vleesatelier De Hondsrug

Metworst van Vleesatelier De Hondsrug

Bij borrelplanken kan je het net zo gek maken als je wilt. Bij deze Drentse plank kan je nog tal van producten toevoegen als : brood, gesneden vleeswaren, meer soorten kaas, gehaktballetjes, toastjes en dips etc..
Hollandse Borrelplank
De Hollandse borrelplank bevat allerlei lekkers uit Nederland. Van leverworst tot makreelpaté en van Hollandse aardbeien tot blokjes komijnekaas. 

- PLAKJES OSSENWORST, LEVERWORST EN GRILLWORST

Serveer met mosterd, mierikswortelmayonaise en truffelmayonaise om in te dippen.

- BLOKJES KAAS

Kies voor een lekkere Hollandse oude brokkelkaas, komijnekaas of misschien zelfs blokjes geitenkaas. (natuurlijk met een bakje mosterd)

- AMSTERDAMS TAFELZUUR

Mini-augurkjes, Amsterdamse uitjes en zilveruitjes.

- GEHAKTBALLETJES

Meng 300 gram half-om-halfgehakt met een ei, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel worcestershiresaus, een versnipperd sjalotje en een handje panko en draai er balletjes van. Braad de balletjes in een eetlepel roomboter even aan en laat daarna op laag vuur een kwartiertje sudderen met de deksel op de pan. Serveer met mosterd.

- MAKREELPATÉ

Meng 150 gram gerookte makreel met 2 eetlepels crème fraîche, een halve versnipperde rode ui, een eetlepel kappertjes en een beetje peper en zout en je hebt een waanzinnig lekker makreelpaté. Lekker op een toastje of plakje brood.

- GEVULDE EITJES

zie recept hier

Naast deze heerlijke hapjes kun je natuurlijk ook nog het een en ander toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan warme hapjes zoals bitterballen.  Ook kun je de plank versieren met Hollands fruit. Aardbeien, stukjes appel en sinaasappel is ook erg lekker als afwisseling.


Antipasti uit Italië

Wil je de maaltijd op z’n bourgondisch beginnen – en zeker de Italiaanse maaltijd – dan serveer je antipasti. Een aperitief in feite, want antipasti betekent immers ‘voor de maaltijd’ als je het vertaalt uit het Italiaans.

In Italië is het traditie om eerst te starten met antipasti. En da’s praktisch: terwijl het hoofdgerecht (of voorgerecht) nog wordt bereid, voelen je gasten zich alvast welkom met een glaasje wijn en een plankje met wat lekkere hammen, worsten, tapenades en wat er dan ook maar voor hun neuzen ligt.

 
Zelf gemaakte hapjes voor op de borrelplank