Kazen uit Frankrijk

Welke Franse kaas vindt u het lekkerst ?

De verklaring van de voormalige Franse president Charles de Gaulle maakt heel duidelijk waarom Frankrijk wereldwijd het nummer 1 kaasland is. U hoeft de Franse kaart niet te verdelen volgens steden, rivieren en afdelingen, u kunt deze ook eenvoudig opsplitsen op type kaas, omdat elke regio, hoe klein ook, zijn eigen productiemethoden en variëteiten heeft. Van favoriete kazen zoals Brie en Camembert tot pittige kazen uit de berggebieden tot extreme kazen zoals Roquefort: de variëteit is groter dan in enig ander land. Maar wat maakt Franse kaas zo speciaal?

Het basisprincipe van het maken van kaas is eigenlijk overal hetzelfde: ten eerste moeten de vaste en vloeibare componenten van melk - meestal van koe, schapen of geiten - worden gescheiden. Uiteindelijk wordt de kaas op heel verschillende manieren gemaakt, zoals het grote aantal Franse kazen bewijst. Een specialiteit van Franse kaas, vooral in vergelijking met de Nederlandse productiemethode, is de Franse voorkeur voor rauwe melkkaas. De kaasproductie begint onmiddellijk na het melken, zonder enige pasteurisatie. Dit heeft het voordeel dat rauwe melk pittiger smaakt - maar het kan ook meer kiemen bevatten die anders zouden worden gedood door pasteurisatie.