Frankrijk


Frankrijk is zo veelzijdig dat je er alles kunt vinden wat je wenst. Het is een groot land met een gevarieerd landschap; In bijna geen enkel ander land ter wereld is goed eten net zo belangrijk als in Frankrijk. Ontdek de typische producten, ingrediënten en recepten van Frankrijk. Onze winkel Eext stelt in maart 2020 Frankrijk centraal.

We zullen een standje inrichten met typische Franse producten. Daarnaast zullen we in de winkel vlaggetjes plaatsen bij deze producten. 


Inhoudsopgave van deze paginaAlgemene informatie over Frankrijk

Frankrijk is een land in West-Europa met een zeer hoog welvaartsniveau en vooruitstrevende ideeën op het gebied van industrie en technologie. Tot Frankrijk behoren ook een aantal overzeese gebieden zoals Réunion, Martinique en Frans Guyana.

Frankrijk is voor Nederlandse en Belgische toeristen één van de populairste vakantiebestemmingen. Door de grote variatie aan bezienswaardigheden en mogelijkheden die het land biedt komen er het hele jaar door toeristen naar Frankrijk. Voor Amerikanen die Europa bezoeken is Frankrijk de absolute topper, vooral de hoofdstad Parijs ontbreekt zelden binnen het reisschema van Amerikaanse toeristen. 

Frankrijk is een land met een zeer eigen cultuur, waar de Fransen dan ook zeer trots op zijn. De term chauvinisme wordt al snel gekoppeld aan Frankrijk en haar bevolking. Wie objectief kijkt ziet dat het land in vergelijking tot veel andere landen inderdaad een zeer eigen identiteit heeft waar men al eeuwenlang voor strijdt. Dat zie je onder andere terug in de bioscopen waar de Franse filmindustrie prominent aanwezig is, de Franse wegen die vooral gevuld zijn met Franse automerken en de Franse winkels waar het vooral de mooie Franse producten zijn die nog steeds de boventoon voeren.


Eten en drinken op z'n Frans

Wij vertellen je op deze pagina graag iets meer over wat de Fransen zoal eten en drinken, en over de eetgewoontes in Frankrijk. Wie aan Frans eten denkt, zal bijna meteen aan kaas, wijn en stokbrood denken. Maar ze eten en drinken in Frankrijk veel meer dan alleen dat. Zo eten ze ook graag gerechten met vlees, en met name in de kustgebieden wordt ook veel vlees gegeten. Er zijn dan ook maar weinig keukens die zo gevarieerd zijn als de Franse keuken. Dat is ook logisch, want Frankrijk is een groot land met heel veel verschillende streken.

In Normandië en Bretagne heerst bijvoorbeeld een heel ander klimaat dan langs de Middellandse Zee. De ingrediënten en eetgewoontes zijn dus ook anders. Dat geldt ook voor de Pyreneeën waar ze meer Spaanse invloeden hebben, en zo hebben ze in de Vogezen en Elzas weer de nodige Duitse invloeden.


Croque-monsieur

Dit is één van de populairste Franse tussendoortjes, die ze ook wel als eenvoudige lunch eten. Je zou de croque-monsieur min of meer met onze tosti kunnen vergelijken. Deze tosti van ham en kaas wordt afgemaakt met een bechamelsaus. Naast de croque-monsieur is er ook de croque-madam. Deze wordt geserveerd met een spiegeleitje .Ook hier gaat het om ham en kaas, die in wit brood wordt gedaan en daarna in de oven gaat.

Waar komt de naam vandaan? Croque betekent gewoon "crack" in het Frans - dat is wat de knapperige toast doet wanneer je erin bijt.


Quiche Lorraine

Dit is de populairste variant onder de quiches en gemakkelijk te maken. Deze variant was oorspronkelijk een open taart met een vulling van banketbakkersroom en gerookte spekjes. Het is pas later dat er kaas aan toegevoegd werd. 

De oorsprong van quiche lorriane is in het landelijke Lotharingen. Deze werd toen in een gietijzeren pan gekookt. Vandaag de dag wordt quiche lorriane geserveerd in heel Frankrijk. Wil je de echte originele quiche lorraine eten dan kan je best naar Lotharingen gaan of je kan hem zelf eens proberen te maken!


Ratatouille

Dit is één van de meest bekende klassieke Franse gerechten. Ratatouille kent zijn oorsprong in de Zuid-Franse keuken en bestaat voornamelijk uit gestoofde groenten. De Fransen gebruiken voor ratatouille voornamelijk courgette, aubergine, paprika en ui. De heerlijke zachte smaak komt natuurlijk ook door een verfijnde combinatie van  Provençaalse kruiden en knoflook, waar ze rond de Middellandse zee uiteraard wel raad mee weten.


Franse uiensoep

 Het geheim van een goede uiensoep is de ui heel langzaam en lang te bakken. Die karamelisatie maakt de soep zo lekker! Je hebt dus wel wat geduld nodig als je die thuis klaarmaakt. Met een stukje oerbrood en wat kaascroutons lik je je vingers af!Boeuf Borguignon

Zoals de naam al bijna impliceert komt dit gerecht uit de Franse Bourgogne-streek. Vroeger was het vooral een gerecht voor arme boeren, maar tegenwoordig is het een culinair gerecht in Frankrijk dat goed gewaardeerd wordt. Ook de Boeuf Borguignon is niet zo heel moeilijk om klaar te maken. Echter heb je hier wat tijd voor nodig, maar als het dan eindelijk klaar is... Coq au vin

Coq au vin, a.k.a. kip in (rode) wijnsaus, is een Frans bistrogerecht. De rode wijnsaus complimenteert de zachte stukjes kip, waardoor elke hap een nieuwe smaakexplosie is.Pommes duchesse

Hertoginnenaardappelen, duchesse-aardappelen of pommes duchesse zijn gebakken vormpjes van aardappelpuree. De puree wordt bereid door aardappelen, een kleine hoeveelheid melk, zout en peper te mixen. De vormen worden gemaakt door de puree met een spuitzak op een bakplaat te spuiten.


Gratin Dauphinois

Dit is een typisch Frans gerecht bestaande uit dunne aardappelschijfjes, overgoten met room en vervolgens afgebakken in de oven. Wij noemen dit gerecht ook wel aardappelgratin.


Clafoutis

Clafoutis is een stuk gebak die wordt gemaakt van kersen en een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Maak het dessert af met een bolletje ijs. Serveer het warm en genieten maar!


Frans drinken

Inderdaad, de Fransen drinken voornamelijk wijn. Daarnaast zijn ze ook gek op een borreltje. Niet alleen cognac, maar ook een pastis of een lokale likeur of brandewijn gaat er altijd wel is. Hoewel de Fransen hun koffie vroeger altijd met een sloot melk drinken (café au lait) hebben ze ook steeds vaker normale koffie (café noir) of espresso op de menukaart staan.