Hieper de piep Hoera. Onze Winkel Eext heeft een nieuwe koelwand. klik op nieuws


ALV 6 oktober gecanceld


 In de nieuwsbrief van Oktober:


Vanuit het bestuur.

Het goede nieuws is dat de crowdfundingsactie voldoende geld heeft opgebracht om de koelwand en de daarbij behorende motoren te kunnen vervangen. Dit vraagt wel een kleine aanpassing (technische verbouwing) van de winkel. Omdat we alles graag in één keer goed en duurzaam opgelost willen hebben duurt dit iets langer dan we hadden verwacht. Maar de verwachting is dat we in Oktober (week 41) alles op orde krijgen. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Dan kan de winkel beschikken over een mooie nieuwe koelwand met daarachter een betere en duurzame techniek. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze penningmeester.

De vakanties zijn grotendeels voorbij. We bereiden ons voor op de herfst en de winter en daarmee dus op de feestdagen. Hoe dat er precies gaat uitzien in deze Coronatijd is erg onzeker. We waren van plan om op dinsdag 6 oktober de jaarlijkse ALV te organiseren. De aangekondigde nieuwe maatregelen van het kabinet zorgen er voor dat een dergelijke bijeenkomst nu niet georganiseerd kan worden.

Deze maand is het thema: Duitsland. Velen denken dan aan braadworst,  zuurkool, bier en schnitzels. De redactie van de nieuwsbrief heeft er echter voor gekozen om per deelstaat (16 stuks) een lokaal gerecht te publiceren. Hiermee hebben we weer veel verrassende gerechten en ideeën. Passend bij de herfst. Laten we er met z'n allen een warme periode van te maken. 

Cora Kuiper

(voorzitter coöperatie Onze winkel Eext)


Deze maand is het thema van Onze winkel Eext: Duitsland

Duitsland is een bondsrepubliek, die bestaat uit zestien deelstaten. Al die Duitse deelstaten hebben hun eigen tradities en eetgewoontes. Door die deelstaten en de geschiedenis is Duitsland een land met veel uiteenlopende, traditionele gerechten en tradities. Er valt dus heel wat te vertellen over het Duitse eten en drinken, wat wij dan ook graag doen. Per deelstaat staat er een gerecht op onze site. Ga daarom snel naar de themapagina of direct naar de regionale Duitse gerechten. Nieuw in het assortiment

Net binnen gekomen; Ledlampen.   Brengt licht in de duisternis


Het lekkerste sausje uut Drenthe ook bij ons verkrijgbaar

Te gebruiken bij; vlees, vis, gebakken aardappeltjes, frietjes, broodje ham enz.


Recepten uit Eext

De afgelopen maanden hebben we iedere maand een recept van de maand. In december willen we een (digitaal) boekje met recepten uit Eext maken en uitgeven. Hiervoor zijn we op zoek naar recepten van mensen die wonen en leven in Eext of in de directe omgeving van Eext. (Eexterzandvoort, Eexterveen, Anderen etc. )

Dit mogen typische, lokale recepten zijn, maar ook recepten die u al jaren maakt tijdens bijzondere momenten of omdat u en / of uw gezin er zo dol op is.  Dus stamppot boerenkool, zoals in onze omgeving gebruikelijk is, is goed, Maar interessante aanvullingen op dit recept is ook goed. En als u met de paasdagen altijd een speciaal Italiaans krentenbrood maakt is dat ook goed. Of met de kerst, maakt u altijd Surinaamse kip, omdat u kleinkinderen dat zo lekker vinden,  is dat ook goed. We zijn dus eigenlijk op zoek naar mooie (lokale) recepten met een “verhaal”. Het is natuurlijk helemaal geweldig als u naast het recept, het verhaal ook een foto van het recept heeft. Maar eigenlijk zijn we al blij met de recepten. 

AANMELDEN RECEPTEN UIT EEXT

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken kunt u onderstaand uw recept doorgeven. 

U mag het ook zenden naar : info@onzewinkeleext.nl 


Wij zoeken vrijwilligers

Wij verwachten dat we na de zomer wel weer mogen beginnen met het organiseren van kleine activiteiten. Natuurlijk zullen er aangepaste voorwaarden zijn, volgens de richtlijnen van het RIVM. Wij zijn daarom op zoek naar mensen die ons de komende tijd willen helpen bij het bedenken, organiseren en uitvoeren van diverse evenementen. Dan gaat het om het organiseren van allerlei activiteiten; van het organiseren van proeverijen tot het organiseren van markten en braderieën. Als u zin heeft om u als vrijwilliger in te zetten, kun u dit kenbaar maken door een mail te zenden aan info@onzewinkeleext.nl. Natuurlijk kunt u dit ook gewoon kenbaar maken in de winkel bij Monique. De nieuwe coronamaatregelen zouden er voor kunnen zorgen dat we hier misschien op terug moeten komen. Uiteraard gaan we met elkaar in overleg of dit kan of niet. 


Wijzigen e-mailadres doorgeven

Wij merken dat we steeds vaker een bericht terug krijgen dat het e-mailadres niet meer herkent wordt. Nu we bijna allemaal internet digitaal en via de kabel (glasvezel) (gaan) krijgen zullen er meer e-mailadressen worden gewijzigd. Het is natuurlijk verstandig om ons daar van in kennis te stellen. Wilt u een wijziging van e-mailadres voorstellen. Klik hier

  Nieuwsbrief ontvangen

  Als u onze nieuwsbrieven niet heeft ontvangen kan het zijn dat u e-mailadres niet bij ons bekend is of dat wij een oud e-mailadres van hebben. Als u toch graag onze nieuwsbrief wilt ontvangen kunt klik hier


  5 tips om gezond en fit de herfst door te komen

  We zeggen het zomerse weer gedag en zijn klaar voor de herfst! Maar hoe houd je dat zomerse, energieke gevoel de gehele herfstperiode vast? Wij delen 5 tips om energiek, fit en positief de herfst door te komen.

  1. Blijf in beweging
  Beweging is belangrijk voor je weerstand. Sport; neem de trap en fiets naar je werk in plaats van dat je de auto pakt. Bewegen zorgt ook voor de aanmaak van gelukshormonen, het houdt je gewrichten soepel en je lichaam in goede conditie.

  2. Ga naar buiten en zoek de natuur op
  Daglicht en de natuur doen goede dingen met je gemoedstoestand. Ga naar het bos of maak een wandelingetje gewoon in je eigen omgeving. Een herfstbui of niet: zoek de bomen op en geniet van de vallende blaadjes.

  3. Slaap voldoende
  Voldoende nachtrust is altijd al belangrijk, maar zeker ook in dit jaargetijde blijft het belangrijk om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen en weer op te laden.

  4. Denk positieve gedachten
  Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent en bekijk het leven zo dagelijks van een positieve kant. Door dit bewust te doen, zal je merken dat je gedachten positiever worden.

  5. Eet gezond
  Gezond eten doet zoveel voor je om je lekker in je vel te voelen. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, zorg je dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je energiek en fit te blijven voelen. Goede voeding is ook nodig voor het goed functioneren van je immuunsysteem.


  Heb je al zo'n leuk notitieblokje? 

  Als je niet zo'n leuk notitieboekje hebt van Onze winkel Eext, vraag er dan naar in de winkel. 


  Pfefferpotthast

  Pfefferpotthast is een Duits rundvleesgerecht uit de regionale keuken van Westfalen.

  Men braadt een stuk rundvlees kort aan in reuzel of boter. Men fruit een hoeveelheid uien met ongeveer hetzelfde gewicht als het vlees. Dit wordt gemengd, en na toevoeging van o.a. kappertjes en laurierbladeren zolang gekookt, tot zowel het vlees als de uien uiteenvallen. Daarna wordt het gebonden met broodkruimels en opgediend.

  Ingrediënten:

  • 1 kg uien
  • 3 el boter
  • 1 kg rundvlees
  • peper
  • zout
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 5 pimentkorrels
  • 5 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 citroen
  • 3 el paneermeel
  • 2 el kappertjes

  Bereiden:

  1. Schil de uien en snijd ze in ringen. Verhit de boter in een grote pan of braadpan en schroei het vlees aan alle kanten dicht. Voeg de uien toe en bak ze glazig. Breng op smaak met peper en zout en kook een paar minuten. Voeg de kruiden toe en blus af met de bouillon.

  2. Was de citroen en snijd de helft ervan in plakjes en voeg deze toe aan het vlees.

  3. Dek de pan af en laat alles op laag vuur 90 minuten sudderen.

  4. Verwijder de laurierblaadjes, de partjes citroen, de peperkorrels, de pimentkorrels en de jeneverbessen en bind de bouillon met het paneermeel. Roer de kappertjes erdoor. Pers de andere helft van de citroen uit. Kruid de Pfefferpotthast met citroensap, peper en zout.


  Oud Frituurvet inleveren

  Wist je dat je oude frituurolie geld waard is? Althans, wel voor Onze winkel Eext.

  Lever je gebruikte frituurvet en frituurolie bij ons in. Doe het wel weer in de fles of kan. Deponeer het in de gele container.

  Onze Winkel krijgt er dan geld voor. Hoe meer olie en vetten hoe meer we krijgen

  Waar kan ik mijn oude frituurvet inleveren?

  Bij onze winkel in Eext kunt u uw oude frituurvet inleveren. Dit kan in de gele container voor de winkel. 


  Coöperatie ‘Onze Winkel’ Eext.

  De coöperatie heeft als doel de dorpswinkel voor Eext te behouden. Zij doet dit zonder winstoogmerk, met een reële exploitatie. De coöperatie is in april 2013 opgericht.  Inwoners uit Eext en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie en/of participeren. lees meer ....

   


  Veel extra service bij onze winkel