In de nieuwsbrief van maart 2022:


Vanuit het bestuur.

Het einde van het jaar nadert. De dagen worden korter, de avonden en nachten langer. Met kaarslicht proberen we de decemberduisternis stemmend te vervangen voor gezelligheid. De tijd met zijn speciale kleuren, tradities en geurige kerstgebak die de nadering van Kerstmis inluiden? Het is bijna onopgemerkt door het dagelijks leven - deze zeer speciale tijd van het jaar: de tijd van verlangen naar harmonie en nabijheid, culinaire hoogstandjes, kerstversieringen en geschenken voor dierbaren en onze kinderen. Om juist in deze lange Covid-periode, waarin er zoveel onvrede is, toch dit gevoel een beetje te kunnen pakken organiseren wij van Onze winkel een mini - kerstmarkt op 17 en 18 december. In de winkel houden we een bier- en wijnproeverij. U leest er alles over in deze nieuwsbrief of op onze site. 

Direct na de Kerst maken we ons op voor Oud en Nieuw. Natuurlijk zorgen wij dat er bubbels te koop zijn in de winkel en nog veel meer. Ook kunt u weer oliebollen bestellen. En ... we hebben weer een digitaal december-magazine. Met heel veel lekkere recepten, een Eexter-jaaroverzicht, interviews met dorpsgenoten, een puzzel en veel wetenwaardigheden over ons dorp en natuurlijk over eten en drinken. Natuurlijk hebben we ook weer de hele maand de Bon-in-de Ton actie. Ons thema deze maand is niet voor niets Eindejaar-spirit. Ik wens u namens het bestuur, onze medewerkers en vrijwilligers prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2022. 

Namens het bestuur van Onze winkel,

Cora 
Thema van de maand

Ons thema in December :

Biologisch en duurzaamDe strijd tegen voedselverspilling

25% korting op bepaalde producten

Producten die hun houdbaarheidsdatum bereikt hebben, krijgen op die betreffende dag een sticker en zijn dan te koop met 25% korting.

Dat is in Onze winkel een normale gang van zaken, maar we willen dat toch nog een keer onder de aandacht brengenHet doel hiervan is om voedselverspilling tegen te gaan. Dat is hard nodig, want in de Nederlandse supermarktbranche wordt zo’n 180.000 ton voedsel per jaar weggegooid – en daarmee gaan ook de energie en vele grondstoffen verloren die zijn gebruikt voor de productie.

Een rijpere banaan, een brood van de vorige dag of vlees dat tegen z’n houdbaarheidsdatum aan zit, zouden we normaal gesproken niet meer verkopen. Maar lang niet iedereen weet bijvoorbeeld dat je vlees op de “ten minste houdbaar datum” nog kan invriezen.

Dus bieden we producten met een “ten minste houdbaar datum”, op die betrokken datum, een korting van 25% aan.

Dat kan ver gaan, want die prijs geldt voor zowel een pak afbakbroodjes als een pak zalmfilet. Het mes snijdt aan twee kanten: klanten kunnen voor een mooie prijs kwalitatief goede producten kopen en wij hoeven minder weg te gooien.

U kunt, ook gezien de prijsstijging van onze levensonderhoud (gas, elektra, inflatie, kleding, enz.), hiermee uw voordeel doen.Heerlijke handgemaakte biologisch knekkebrød met meer dan 42% zaden.
Iets duurder maar tig keer zo lekker😋 en gezond💟


* Cabernet Sauvignon (rood)

* Merlot (rood)

* Chardonnay (wit)

* Sauvignon Blanc (wit)

* RoséWijzigen e-mailadres doorgeven

Wij merken dat we steeds vaker een bericht terug krijgen dat het e-mailadres niet meer herkend wordt. Nu we bijna allemaal internet digitaal en via de kabel (glasvezel) (gaan) krijgen zullen er meer e-mailadressen worden gewijzigd. Het is natuurlijk verstandig om ons daar van in kennis te stellen. Wilt u een wijziging van e-mailadres voorstellen. Klik hier
  Een feestmaal met spirit


  Kruidensteaks met cranberrysjalotten, gebakken aardappelen en groenten

  ingrediënten voor 6 personen:

  sjalotten:

  • 8 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el plantaardige olie
  • 250 g cranberry's
  • 3 el tijmblaadjes
  • 50 g kristalsuiker
  • 150 ml portwijn
  • Zout,
  • zwarte peper uit de molen

  Ovenaardappelen:

  • 1 kg vastkokende aardappelen 5
  • el tijmblaadjes
  • 6 el olijfolie
  • Chilizout van de molen

  Biefstuk:

  • 4 runderfilets (elk ca. 180 g)
  • 1 citroen
  • 4 rozemarijnstengels
  • 1 theelepel gekleurde peperkorrels
  • 5 el tijmblaadjes
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 el plantaardige olie

  Groenten:

  • 250 g peultjes
  • 250 g sperziebonen
  • 3 lente-uitjes
  • 25 g boter
  • 2 theelepels kruiden naar smaak

  Bereiden:

  1. Pel en snipper de sjalotten en knoflook. Verhit de olie in een ondiepe pan, fruit de sjalotten en knoflook erin, voeg de cranberries en tijm toe, bestrooi met suiker en laat karamelliseren. Blus af met wijn, breng kort aan de kook en zet apart.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  3. Was de aardappelen, dep ze droog en snijd ze in partjes. Meng met de overige ingrediënten in een kom, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 25 minuten goudbruin en krokant, af en toe kerend.
  4. Spoel intussen het vlees af met koud water en dep het droog.
  5. Was de citroen met heet water, droog hem af en rasp de schil fijn.
  6. Pluk rozemarijnnaalden van 2 takjes en hak ze fijn. Plet de peperkorrels grof in een vijzel. Meng de kruiden en specerijen op een bord en "paneer" de zijkanten van de steaks met het kruiden- en specerijenmengsel. Braad de steaks aan in een hete pan met olie en de resterende 2 takjes rozemarijn aan beide kanten gedurende 2 minuten elk.
  7. Voeg kort voor het einde van de aardappelkooktijd het vlees toe aan de aardappelen op de bakplaat en laat 5 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
  8. Breng voor de bonengroenten een pan gezouten water aan de kook. Maak peultjes en sperziebonen schoon. Blancheer eerst de peultjes, daarna de sperziebonen tot ze vast gaar zijn en spoel ze af in een vergiet met koud water.
  9. Maak de lente-uitjes schoon en snij in ringen. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de uien. Voeg peultjes en sperziebonen toe, bak lichtjes in de boter en breng op smaak met zout, peper en kruiden.
  10. Verhit de cranberrysjalotten en breng op smaak met peper en zout. Schik de steaks met sjalotten, groenten en gebakken aardappelen op borden en serveer.

  Coöperatie ‘Onze Winkel’ Eext.

  De coöperatie heeft als doel de dorpswinkel voor Eext te behouden. Zij doet dit zonder winstoogmerk, met een reële exploitatie. De coöperatie is in april 2013 opgericht.  Inwoners uit Eext en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie en/of participeren. lees meer ....

   


  Veel extra service bij onze winkel