In de nieuwsbrief van Januari 2022:


Vanuit het bestuur

Ik weet niet of het formeel nog mag, maar ik wens u een heel gelukkig en voorspoedig 2022. Ik verheug me altijd enorm op de feestdagen, maar het is ook wel fijn dat het weer voorbij is en het "normale" leven weer is begonnen. Maar wat heet normaal als je nog in een lockdown leeft. Als bestuur hebben we onze 1e bestuursvergadering van 2022 al weer gehad. Het was best druk de laatste maanden van 2021 in Onze Winkel Eext. Ook onze mini kerstmarkt met proeverijen werd goed bezocht. Wat rook het heerlijk naar kniepertjes in Onze Winkel. Tevreden kijken we dan ook terug.

De kortste dag van het jaar is al weer geweest. We gaan optimistisch op naar het voorjaar. We hebben ons voorgenomen om in februari weer een winteractiviteit te organiseren en op 7 mei een bloemenmarkt. De mini-kerstmarkt heeft ons geleerd dat ook al zijn er beperkingen en ook al is het misschien klein wat we organiseren, de mensen die er gebruik van maken, genieten optimaal. En dat is tenslotte waar we naar streven. Ons thema deze maand is Gezond en verantwoord eten. Ook dat hoort bij het nieuwe jaar. Een gezonde en verantwoorde start.  

Ik wens u weer veel leesplezier met deze nieuwsbrief en overige berichten op onze site. Samen houden wij Eext leefbaar.

Namens het bestuur van Onze Winkel Eext

Cora 


Bloemenmarkt 7 mei

Vlak voor de Kerst hebben we ondanks alle beperkingen toch een mini-kerstmarkt kunnen organiseren. We kijken daar met veel plezier op terug.  We plannen daarom alvast een datum voor een leuk voorjaarsmarktje. Dat doen we onder de naam Bloemenmarkt Eext.

We willen een start maken met mogelijk een nieuwe traditie door op een zaterdag omstreeks ijsheiligen deze markt te organiseren. Dit jaar is dat dus 7 mei. Begin mei is het moment weer gekomen om te denken aan kleurrijke bloemen en planten. De echte voorjaarsklassiekers zoals Bellis, Ranonkel en de Primula zijn dan prima te planten en te verplanten. 

Maar natuurlijk willen we ook graag kramen die geen planten verkopen, zodat we er een leuke en knusse markt van maken. Daarom doen we een beroep op onze “plaatselijke” ondernemers en semi-ondernemers.

Onze winkel heeft zelf ook weer een verkooppunt op de markt. Uiteraard is er gelegenheid om de inwendige mensen te versterken.  

Er is nog plaats. Mocht je interesse hebben in een kraampje, een leuk idee hebben of meer informatie willen, stuur dan een mailtje naar: info@onzewinkeleext.nl

Voor de kosten hoeft niemand het te laten. 

zie ook de special website: https://bloemenmarkteext.jouwweb.nl/ 


Gezond en verantwoord eten

In deze nieuwsbrief gebruiken wij veel informatie van het voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt betrouwbare informatie over voeding en wil jou helpen om gezonder, duurzamer en veiliger te kiezen. Zij hebben een actie waarbij je jou leren om met kleine stapje gezonden en verantwoorder te eten. Zij vragen je maar 5 vragen te beantwoorden en daarna de stap te kiezen die het beste bij je past. Daarna krijg 2 weken lang gratis tips in je mailbox om je doel te bereiken. Na deze 2 weken stoppen de mails vanzelf.


Bon in de Ton

De hele maand december is de Bon-in-de-Ton actie gehouden. U kon uw kassabon, voorzien van naam en telefoonnummer, in de ton gooien. Iedere vrijdag deden wij een trekking. Er waren maar liefst vijf trekkingen. Voor alle winnaars was er een leuke verrassings-boodschappenmand met heerlijkheden. De prijzen zijn gegaan naar Lammert Hollander, Geesje Popkes, Danielle Alting, Arjan van Houwelingen en Meran Dijkstra.


Puzzel   

In onze december-glossy stond een woordzoeker met een mooie prijs voor de winnaar. De prijs: een goed gevulde "Onze winkel Eext boodschappenmand". De juiste oplossing was: Wij wensen u fijne feestdagen  

We hebben 12 juiste inzenden gekregen. Uit deze inzendingen hebben we de prijswinnaar geloot. Dit betrof: Dina Hollander- Mennega.


Iris Jansen heeft de lekkerste mosterdsoep van Eext gemaakt.

De bezoekers van de kerstmarkt hebben geoordeeld. Het was een spannende strijd, maar met een lichte voorsprong kozen onze klanten de soep van Iris als "de lekkerste mosterdsoep van Eext".

Lezers van deze nieuwsbrief waren gevraagd een recept in te dienen van hun mosterdsoep. In totaal werden vier recepten ingediend. Drie amateurkoks hebben tijdens de mini-kerstmarkt hun pannetje mosterdsoep gemaakt.

Bezoekers van de mini-markt konden de soep proeven. Uiteindelijk werd de soep van Iris gekozen als de lekkerste. Misschien opvallend: van de ingezonden soepen had Iris de meest traditionele versie gemaakt.


Hoe kan ik beter leren koken?

Wil je graag beter leren koken, maar weet je niet goed hoe je het beste kunt beginnen? Een stappenplan maken voor jezelf kan helpen. Met een stappenplan is de kans groter dat je plan slaagt.

En dat je straks zonder al te veel moeite lekkere recepten bereidt. Lekker, gezond en gevarieerd koken -met of zonder recept- dat kun jij ook. Een tip vooraf: verwacht niet dat je in 1 week een culinair diner van een topchef kunt bereiden. Dat is wat te veel gevraagd. Wees realistisch in je verwachtingen.

Stappenplan om beter te leren koken

 1. Bedenk eerst wat je precies wilt leren. Bijvoorbeeld: gezonde gerechten maken met voldoende groente, meer gevarieerd koken, smaken combineren of smaakvol koken zonder zout.
 2. Bedenk als tweede stap wanneer je beter wilt leren koken. Door een (vast) moment te kiezen, maak je het concreet. Bijvoorbeeld: maak elke zaterdag een gerecht met 250 gram groente per persoon, of maak een nieuw recept dat je nog niet kende om gevarieerder te koken. Kies vooral een moment waarop je voldoende tijd hebt, zodat je geen haast hebt niet gestrest in de keuken staat.
 3. Bedenk tot slot: hoe ga je beter leren koken? Een goede manier is kijken naar iemand die goed kan koken en proberen dit voorbeeld te volgen. Zoek bijvoorbeeld op YouTube naar handige instructiefilmpjes, of nodig een familielid of vriend uit die jou laat zien hoe je een bepaald gerecht klaarmaakt. Maak het jezelf makkelijk: kies voor recepten die snel klaar zijn en waarvoor je weinig ingrediënten nodig hebt

Tips en tools om beter te leren koken

Op onze website vind je veel tips en tools over koken en kooktechnieken:

 • De Kookhulp biedt tips over onder andere bakken, braden, koken en stomen. Ook vind je hier de kooktijd van groenten.
 • Probeer uit welke kruiden bij welke gerechten passen. Bekijk deze kruidentips.
 • Op de receptensite staan bijna 2.000 gezonde recepten die je eenvoudig kunt klaarmaken.
 • De kookboeken in onze webshop staan vol smaakvolle recepten en kooktips.
 • Op ons Youtubekanaal vind je recepten en tips om te koken en te bewaren.

Boodschappen bezorgen

Net als bijna alle supermarkten hebben wij ook de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen, maar dan alleen te in Eext.

Onze ploeg vrijwilligers staat op woensdag en vrijdag voor u klaar. De bestelde boodschappen worden dan om +-13.00 uur bij u thuis bezorgd. Corona-proof

U kunt uw boodschappen telefonisch doorgeven op 0592-261346 (graag vóór 11.30 uur op de bezorg dag) of digitaal --> klik hier 


Gerecht van de maand

Mac and cheese met bloemkool


Ingrediënten:

 • 300 gram bloemkool
 • 2 rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 50 gram ongezouten amandelen
 • 150 gram volkoren pasta (fusili, macaroni, penne)
 • 2 eetlepels olie
 • 2 eetlepels bloem
 • 200 ml halfvolle melk
 • 1 theelepel verse of gedroogde tijm
 • zwarte peper
 • ¼ theelepel nootmuskaat
 • ½ bouillontablet met minder zout
 • 60 gram belegen 30+ kaas

 

Bereiding:

 1. Snijd de bloemkoolroosjes en de stronk in kleine stukjes.
 2. Pel de uien en de knoflook en snijd ze fijn. 
 3. Hak de amandelen grof. 
 4. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
 5. Voeg 4 minuten voor het einde van de kooktijd de bloemkoolstukjes toe. 
 6. Giet de pasta en bloemkool af.
 7. Warm de oven voor op 200 °C.
 8. Verwarm de olie in de pan en fruit de uien en knoflook.
 9. Voeg de bloem toe en bak dit een paar minuten mee. 
 10. Voeg de koude melk in delen toe en roer steeds goed om klontjes te voorkomen. 
 11. Voeg tijm, peper, nootmuskaat en het stuk bouillontablet toe en laat een paar minuten pruttelen. 
 12. Meng de bloemkool, pasta en de helft van de amandelen door de saus en verdeel het mengsel over een schaal. 
 13. Verdeel de geraspte kaas en de rest van de amandelen over de pasta en laat het gerecht in 20 minuten goudgeel kleuren in de oven. 

 


Coöperatie ‘Onze Winkel’.

De coöperatie heeft als doel de dorpswinkel voor Eext te behouden. Zij doet dit zonder winstoogmerk, met een reële exploitatie. De coöperatie is in april 2013 opgericht.  Inwoners uit Eext en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie en/of participeren. lees meer ....

 


Veel extra service bij onze winkel