In de nieuwsbrief van Oktober:


Vanuit het bestuur

Op dinsdag 21 september hebben we weer een Algemene ledenvergadering kunnen organiseren in Onze Winkel. Dat was door Corona al even geleden. Naast positieve financiële verslagen bespreken konden we ook eindelijk Herbert Scholte kiezen binnen het bestuur. Herbert zal zich in deze nieuwsbrief aan jullie voorstellen. Het was fijn om weer informatie over Onze winkel te kunnen delen met de leden. We kunnen gerust stellen dat Onze Winkel Eext de Covid periode goed door gekomen is. Toeristen wisten Drenthe en ook Onze Winkel Eext goed te vinden. Maar ook onze dorpsgenoten gingen lokaal kopen. Uiteraard hopen wij dat dit ook na de pandemie zo blijft. Tenslotte zijn we jullie coöperatie, onder het motto door en voor het dorp.  

De zomer is bijna voorbij. De herfst biedt zich aan. Persoonlijk kan ik wel genieten van alle mooie kleuren. Langzaam maar zeker breiden wij ons voor op de decembermaand. Voorzichtig denken we aan een paar kleine evenementjes. Een kerstmarkt zit er vermoedelijk dit jaar (nog) niet in. Maar we zijn al snel tevreden als we iets kunnen en mogen organiseren rond de feestdagen, ook al is het iets kleins. 

Ons thema de komende maand is herfst en herfstgerechten. We kunnen ons weer verheugen op lekker eten en drinken bij een haardvuur. Met misschien typische Hollandse stampotten, een Vlaams stoofpotje of een lekker Italiaanse pompoenrisotto.  

Ik wens u weer veel leesplezier met deze nieuwsbrief en overige berichten op onze site. Samen houden wij Eext leefbaar.

Namens het bestuur van Onze Winkel Eext

Cora 


Even voorstellen

Op de Algemene Ledenvergadering van 21 september jl. ben ik toegetreden tot het bestuur van Onze Winkel. Tijd om me even aan alle leden voor te stellen via deze nieuwsbrief.

Half maart 2020 zijn Anja en ik in Eext aan de Stationsstraat komen wonen. Ondanks de eerste golf van de Corona-pandemie hebben we al snel kennis kunnen maken met de buren rondom en enkele andere bewoners van Eext.

Na een oproep van het bestuur om als vrijwilliger mee te helpen bij Onze Winkel heb ik kennis gemaakt met Cora, Ed en Jan. Al snel bleek dat er ook wel behoefte was om het bestuur met een bestuurslid uit te breiden. Het afgelopen jaar heb ik achter de schermen het bestuur geholpen met het regelen van wat zaken. Mijn werkervaring als accountant kwam daarbij goed van pas om bij te springen bij het regelen van diverse zaken op administratief gebied. Nu in september 2021 er weer een Algemene Ledenvergadering kon worden georganiseerd, ben ik formeel toegetreden tot het bestuur.

Naast mijn werkzaamheden als accountant met kantoor aan huis in Eext, mag ik graag wat klussen in en rondom het huis, en heb ik als hobby’s motorrijden en fietsen. Daarnaast runnen we een B&B in onze boerderij, wat er voor zorgt dat we contacten hebben met leuke gasten en hun verhalen.

In de resterende vrije tijd help ik graag mee om Onze Winkel in Eext open te houden als belangrijke voorziening voor een leefbaar Eext. Daarmee hoop ik tevens veel mede dorpsbewoners te leren kennen.

Herbert ScholteNu het weer eerder donker wordt, is een glaasje port 's avonds heerlijk. Met een stukje oude kaas of een brok pure chocolade😋


Kerstpakketten  

We zijn een beetje vroeg. Maar na een lange periode van Corona begrijpen wij dat velen van u behoefte hebben om elkaar bijvoorbeeld met de feestdagen te verrassen. Wij helpen u graag en hebben ons beraden om ook dit jaar weer te komen met originele verrassende kerstpakketten en ideeën. Dit kan zijn van een kleine attentie voor een vriend of een goede buur, tot een groot pakket voor uw relaties of personeel, waar familie en vrienden van mee kunnen genieten. 

Doordat wij veel gebruik maken van lokale leveranciers, bestaat ons assortiment vooral uit producten uit onze eigen regio. Hierdoor extra bijzonder en vaak nog nooit eerder gezien of beleefd door uw relaties. 
Om uw pakket geheel op uw bedrijf af te stemmen kunt u ook eventueel eigen producten toevoegen. Wacht niet te lang. Wij kunnen meer dan u denkt, maar betrek ons tijdig bij het maken van uw plannen. Voor meer informatie gaarne even contact opnemen met Monique 


Hoeveel pasta, rijst en aardappelen koken per persoon?

In onderstaande tabel zie je hoeveel pasta, rijst, couscous, aardappelen en peulvruchten je per persoon kunt koken. Je houdt dan een goede portie over en kookt niet snel te veel.

Precies genoeg pasta, rijst en couscous koken kan lastig zijn. Inschatten hoeveel je nodig hebt is moeilijk omdat pasta, rijst en couscous flink uitzetten tijdens het koken.


Aardappelen

Rijst, couscous

Pasta, spaghetti, macaroni, mie

Peulvruchten (bruine bonen, linzen etc.)

280-350 gram

75-100 gram

100-125 gram

45-75 gram (gedroogd)

4-5 middelgrote aardappelen

4-5 opscheplepels

4-5 opscheplepels

2-3 opscheplepels


*Dit geldt voor mannen en vrouwen van 19 - 50 jaar. Jonge kinderen en mensen boven de 50 jaar hebben iets minder nodig. Jongens in de puberteit iets meer.


Hoe kan ik beter leren koken?

Wil je graag beter leren koken, maar weet je niet goed hoe je het beste kunt beginnen? Een stappenplan maken voor jezelf kan helpen. Met een stappenplan is de kans groter dat je plan slaagt.

En dat je straks zonder al te veel moeite lekkere recepten bereidt. Lekker, gezond en gevarieerd koken -met of zonder recept- dat kun jij ook. Een tip vooraf: verwacht niet dat je in 1 week een culinair diner van een topchef kunt bereiden. Dat is wat te veel gevraagd. Wees realistisch in je verwachtingen.

Stappenplan om beter te leren koken

 1. Bedenk eerst wat je precies wilt leren. Bijvoorbeeld: gezonde gerechten maken met voldoende groente, meer gevarieerd koken, smaken combineren of smaakvol koken zonder zout.
 2. Bedenk als tweede stap wanneer je beter wilt leren koken. Door een (vast) moment te kiezen, maak je het concreet. Bijvoorbeeld: maak elke zaterdag een gerecht met 250 gram groente per persoon, of maak een nieuw recept dat je nog niet kende om gevarieerder te koken. Kies vooral een moment waarop je voldoende tijd hebt, zodat je geen haast hebt niet gestrest in de keuken staat.
 3. Bedenk tot slot: hoe ga je beter leren koken? Een goede manier is kijken naar iemand die goed kan koken en proberen dit voorbeeld te volgen. Zoek bijvoorbeeld op YouTube naar handige instructiefilmpjes, of nodig een familielid of vriend uit die jou laat zien hoe je een bepaald gerecht klaarmaakt. Maak het jezelf makkelijk: kies voor recepten die snel klaar zijn en waarvoor je weinig ingrediënten nodig hebt

Tips en tools om beter te leren koken

Op onze website vind je veel tips en tools over koken en kooktechnieken:

 • De Kookhulp biedt tips over onder andere bakken, braden, koken en stomen. Ook vind je hier de kooktijd van groenten.
 • Probeer uit welke kruiden bij welke gerechten passen. Bekijk deze kruidentips.
 • Op de receptensite staan bijna 2.000 gezonde recepten die je eenvoudig kunt klaarmaken.
 • De kookboeken in onze webshop staan vol smaakvolle recepten en kooktips.
 • Op ons Youtubekanaal vind je recepten en tips om te koken en te bewaren.

Nieuw in het assortiment 

Diverse bonen in een zak

Lekker in een warme herfst schotel of in een voedzame nazomer salade.


Gerecht van de maand

 

Mexicaanse Bonensoep

Maak een maaltijdsoep die lang, rustig en liefdevol moet garen in de oven. Vooral het borstvlees heeft tijd nodig om botermals te worden en al z’n smaak af te geven. Dit is een aromatische soep, met een knipoog naar de klassieke Mexicaanse chili con carne. De bereiding heeft dan wel tijd nodig om te garen, als het op werken aankomt zit je goed. In geen tijd staat je maaltijd te pruttelen.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 500 g rundsvlees (borststuk of mager soepvlees)
 • 3 stengels bleekselder
 • 2 grote wortelen
 • 1 rode paprika
 • 2 rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode chilipeper (naar smaak)
 • 450 gram rode bonen (uit blik, uitgelekt)
 • 400 gram tomatenvlees of -stukjes
 • 40 gram tomatenpuree (geconcentreerd)
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1 liter water of bouillon
 • olijfoliescheutjes
 • zout
 • 4 eetlepels zure room
 • 1 limoen
 • enkele takjes koriander

Bereiden

 1. Verwarm de oven voor tot 160°C.

 2. Pel de rode uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

 3. Kneus de look, pel de tenen en plet ze tot pulp.

 4. Snij de rode chilipeper open en verwijder de hete zaadjes. Snij het deel dat je wenst te gebruiken in fijne stukjes. (Afhankelijk van je liefde voor pikant.)

 5. Verhit een scheut olijfolie in een ruime en ovenvaste stoofpot, op een matig vuur. Stoof de uiringen en roer er de lookpulp en de stukjes chilipeper doorheen.

 6. Snij het stuk borstvlees in dunne plakken van een kleine centimeter breed. Verdeel deze eerst in reepjes en vervolgens in blokjes van zo’n centimeter breed. Laat de blokjes rundvlees meestoven met de uien & co. Spoel nadien je werkplank schoon.

 7. Spoel de stengels selder en snij de uiteinden bij. Schil de bolle zijde met een dunschiller om taaie vezels te verwijderen. Snij de groente eerst overlangs in twee en vervolgens in gelijke stukjes van minder dan een centimeter breed. Doe de selderstukjes in de stoofpot en roer.

 8. Schil de wortelen en de rode paprika met een dunschiller. Snij de paprika in kwarten en verwijder de zaadjes en bleke vliezen.

 9. Snij de wortelen en de stukken paprika overlangs in fijne repen en vervolgens in blokjes ter groote van de selderstukken. Strooi beide in de stoofpot en roer.

 10. Niet bang zijn om dit gerecht te kruiden! Strooi een flinke snuif gerookt of mild paprikapoeder over de gestoofde groenten. Doe hetzelfde met het komijnpoeder en de gedroogde oregano.

 11. Schep tomatenpuree bij de groenten, roer en laat de rauwe smaak wegbakken. Voeg aansluitend de tomatenstukjes uit blik toe.

 12. Giet de zachte rode bonen in een zeef en spoel ze onder een straal koud water. Doe de uitgelekte bonen in de pot en roer.

 13. Schenk water (of bouillon) bij de dikke soep en proef. Voeg een snuif zout toe, zet het deksel op de pot en schuif hem in de voorverwarmde oven van 160°C. Laat de soep zo’n 90 tot 120 minuten pruttelen tot de groeten door-en-door gaar zijn en het vlees botermals is.

 14. Proef het resultaat en kruid de maaltijdsoep naar smaak met extra zout en/of peper.

 15. Spoel de takjes koriander en pluk de blaadjes los.

 16. Roer wat zure room los.

 17. Schep in ieders bord een flinke portie Mexicaanse bonensoep. Lepel er wat zure room in, strooi er korianderblaadjes over en werk elk bord af met wat versgeraspte limoenshil


Coöperatie ‘Onze Winkel’ Eext.

De coöperatie heeft als doel de dorpswinkel voor Eext te behouden. Zij doet dit zonder winstoogmerk, met een reële exploitatie. De coöperatie is in april 2013 opgericht.  Inwoners uit Eext en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie en/of participeren. lees meer ....

 


Veel extra service bij onze winkel