Italie


Algemene informatie over Italië

Italië ligt in het zuiden van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het land is verdeeld in 20 provincies. In het oosten, westen en zuiden wordt Italië omspoeld door de Middellandse Zee. Het land is op de kaart gemakkelijk te herkennen, want het ziet eruit als een laars met een hoge hak. Het eiland Sicilië zit dan net bij de `teen` van die laars. Italië is een republiek en heeft dus een president. Italië staat vooral bekend om de rijke cultuur en geschiedenis, het heerlijke eten, het temperament van de bevolking en de liefde voor mooie dingen. 

Het bereiden en consumeren van eten lijkt soms wel hogere kunst in Italië. De puurheid is de basis van de klassieke Italiaanse keuken, waarbij de accenten vooral bepaald worden door de streek waar het gerecht gemaakt wordt en de soms eeuwenoude familierecepten die van generatie op generatie doorgegeven worden. Wie in Italië gegeten heeft kan bijna niet anders dan verslaafd raken aan de Italiaanse eetcultuur. Zelfs mensen die in Nederland geen tomaat aanraken blijken tijdens een bezoek in Italië ineens te genieten van de tomaten in de 'insalata Caprese', op de bruschetta en verwerkt in de vele gerechten.
De Italiaanse gerechten hebben de wereld veroverd. Pizza en pasta kun je in vrijwel iedere stad en dorp in de westerse wereld eten en ook topchefs van toonaangevende restaurants verwerken de Italiaanse producten in hun menukaart. Zo behoort pasta in de vele verschijningsvormen die het heeft tot de meest toegepaste bronnen van koolhydraten in warme maaltijden. Italië is een zeer populair vakantieland. Ook onder Nederlanders behoort Italië steevast tot de topbestemmingen als het neerkomt op zonvakanties, stedentrips, cultuurvakanties en een groot aantal andere soorten vakanties. 


Eten in Italie of italiaans eten

Eten is een van de grootste vreugden, wanneer je in Italië bent. Fris of juist vol van smaak en heerlijk simpel, de Italiaanse keuken is dolce vita op een bord. Maar hoe vind je in een land met zoveel gastronomie de allerbeste gerechten? Om proberen te bepalen welke Italiaanse gerechten het ‘beste’ zijn is ongeveer hetzelfde als appels met peren vergelijken. Het is puur een kwestie van persoonlijke smaak en iedereen heeft hier zijn/haar eigen mening over. Ons advies om het authentieke Italië te proeven, is de restaurants te vergeten die ‘creatief’ en ‘innovatief’ voedsel serveren en het gewoon bij de lokale, aloude specialiteiten te houden. Onderstaand een aantal typische Italiaanse gerechten:

Antipasti

Dit gerecht is te vergelijken met Spaande tapas. Kleine hapjes die geserveerd worden in traditionele bars. Dit kan van alles zijn, van artisjokharten tot kleine stukken vis en worden meestal vergezeld met een klein glaasje wijn. Ideaal om de lokale keuken te leren kennen.Klik hier voor antipasti

Focaccia

Focaccia is de meest populaire boordsoort in Italië is afgeleid van de Latijnse term panis focacius, wat ‘brood gebakken op de haard’ betekent. Ook van focaccia zijn weer vele variante te vinden maar de focaccia alla Genovese, die je langs de Italiaanse Riviera veel ziet, wordt als de beste ter wereld gezien. Deze variant bestaat uit een combinatie van harde en zachte tarwe, gist, water, zout en hoge kwaliteit olijfolie.

Burrata

Als je van mozzarella houdt is burrata jouw liefde op het eerste gezicht. Deze rijke, boterachtige en ambachtelijke kaas is gemaakt van buffelmozzarella en verse room en is het lekkerst wanneer het binnen 24-uur wordt opgediend. Het past eigenlijk overal bij, van salades tot pasta’s en sandwiches. Maar als we de Italianen moeten geloven, is burrata het lekkerst op een stuk knapperig brood.

Panzanella

Dit gerecht wordt in één adem genoemd met de Toscane. Panzanella is een frisse, gezonde salade die normaal gesproken veel wordt gegeten in de hete zomermaanden. Het gerecht wordt gemaakt met sappige, zongerijpte tomaten, komkommers, verse basilicum en brood dat op smaak is gebracht met olijfolie en azijn.

Caponata

De Siciliaanse keuken is een opvallend goede mix van Grieks, Arabisch en Spaanse invloeden. Mocht je op het eiland zijn en je hebt maar tijd voor één gerecht, laat het dan caponata zijn. Het eiland’s meest geliefde aubergine-gerecht. Het middelpunt van deze warme salade is uiteraard de aubergine, maar wat het afmaakt is de zoetzure saus. De saus bevat uien, selderij, kappertjes en eigenlijk elke andere groente die ze toevallig in hun keuken hebben liggen. Vandaar dat dit gerecht dus overal anders smaakt.

Pizza Napoletana

Weinig Italiaanse gerechten pakken de essentie van de Italiaanse keuken beter dan de Pizza Napoletana. De Napoletana, voor het eerst gegeten eind 18de eeuw, is in feite een flatbread met tomatensaus, mozzarella en extra virgin olijfolie. Om de naam Pizza Napoletana te mogen dragen moeten de tomaten gegroeid zijn in de vulkanische grond van San Marzano sul Sarno. Daarnaast moet deze pizza 60 tot 90 seconden worden gebakken in een houtoven, met twee verschillende soorten hout, op een temperatuur van 900 graden. Dus niet iets wat je kunt laten bezorgen tijdens je Netflix sessie op zondag.

Lasagne

Lasagne is één van de oudste pastagerechten en is traditioneel Italiaans comfort food, gemaakt met afwisselende lagen van pasta, vlees, saus en kaas. Hoewel er talloze manieren zijn om lasagne te maken, de meeste populaire variant is de klassieker Lasagne alla Bolognese. Deze variant bestaat uit pastabladeren, Bolognese saus (joh) met vlees, Béchamel saus en Parmezaanse kaas. Er wordt nog getwijfeld of het in de Middeleeuwen in Napels is uitgevonden of dat het zijn oorsprong heeft in het Oude Griekenland. Desalniettemin, lasagne is één van de lekkerste ovenschotels die de Italiaanse keuken te bieden heeft.

Ossobuco Milanese

Deze hartige, Milanese specialiteit bestaat uit kalfsschenkel die langzaam gekookt is in witte wijn, vleesbouillon en groentes. Het traditionele recept van ossobuco komt uit de 19-de eeuw en wordt afgewerkt met Gremolata, een mengsel van citroensap, knoflook en peterselie.

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara is niet de oudste of het meest iconische pastagerecht van Italië, maar wel eentje waar de Italianen zelf ook geen genoeg van kunnen krijg. Om die reden kun je dit gerecht bij elk eettentje terugvinden op de kaart. Het typisch Roomse gerecht bestaat uit verse eieren, wangspek, Pecorino Romano kaas en zwarte peper. Gebruik nooit room in je Spaghetti alla Carbonara!

Gelato

De Italianen hebben ijsjes niet uitgevonden, maar hebben het proces om ijs te maken zeker geperfectioneerd. De geschiedenis van het Italiaanse ijsje gaat terug tot de Renaissance, maar wie het daadwerkelijk uit heeft gevonden weet niemand. Eerlijk gezegd maakt het me niet zoveel uit wie het heeft uitgevonden, zolang het nog maar lang blijft bestaan.


Lands eer lands gewoonten

Wanneer je naar een land reist en het echt wil leren kennen, dan is een goede manier om jezelf onder te dompelen in de cultuur, het overnemen van zoveel mogelijk plaatselijke gewoontes. Italië is onder meer gekend om zijn culinaire cultuur en ook dat gedeelte van de Italiaanse cultuur heeft heel wat bijzonderheden. We zetten er een paar op een rijtje…

1.  Cappuccino drink je niet na 11u ‘s morgens
Cappuccino wordt beschouwd als (deel van het) ontbijt. Na 11 uur ’s morgens een cappuccino bestellen zal bijgevolg onthaald worden met rare blikken. ’s Middags drink je gewoon espresso, al zeg je echter niet espresso maar gewoon caffè wanneer je dit bestelt.

2.  Ontbijten doe je onderweg naar het werk
Italianen tafelen vaak, graag en lang, maar voor het ontbijt maken ze weinig tijd. Een cornetto, een soort van croissant, en een koffie is alles wat ze ’s morgens nodig hebben. Typisch is het beeld van de Italiaan die ’s morgens op weg naar zijn werk een stop maakt in een koffiebar om er aan de toog snel een koffie en een brioche naar binnen te spelen, om er dan weer even snel te vertrekken.

3.  Pizza en bier: een geslaagde combinatie
Stap een pizzeria in Italië binnen en het zal je opvallen dat de meeste Italianen bier of frisdrank drinken bij hun pizza. Het verklaart dan ook meteen waarom het bierverbruik in een wijnland als Italië zo groot is. Wijn drinken bij pizza wordt maar weinig gedaan door de Italianen. Reden hiervoor? Pizza heeft een beetje een fastfoodimago en geef nu toe… in McDonald’s bestel je nu ook niet meteen een Chianti.

4.  Pasta eet je zonder mes en zonder lepel
Je ziet het vaak in Nederlandse en Belgische restaurants… mensen die bij hun pasta om een lepel vragen. Of erger nog… een mes om de pasta te snijden! In Italië is dit dus not done en al snel zal je als toerist aanzien worden wanneer je je pasta snijdt of met een lepel eet. De Italianen gebruiken bij het eten van pasta enkel een vork en hun bord om de pasta rond hun vork te draaien. Wat ze niet in hun mond krijgen, bijten ze gewoon af.

5.  Contorni: geen risotto en geen pasta
Wanneer je in België en Nederland een hoofdgerecht bestelt, dan zal dit steeds met garnituur geserveerd worden en zal men je vragen wat je er verder nog bij wil. In Italië is dit anders. Je bestelt een secondo piatto, bijvoorbeeld een bistecca, en je zal veelal enkel een stuk vlees krijgen. Wanneer je hier groenten of frietjes bij wil, dan moet je de contorni op de kaart raadplegen en erbij bestellen. Wat absoluut not done is, is risotto of pasta als bijgerecht bestellen.

6.  Volg de suggestie van de chef
Italiaanse koks kopen ’s morgens op de markt de ingrediënten die ze ’s avonds zullen gebruiken om te koken. Wanneer de ober je bestelling komt opnemen, is het daarom vaak aan te raden om de suggesties van de chef te volgen. Hij weet tenslotte het best wat vandaag het lekkerst is. De menukaart in een Italiaans restaurant is bijgevolg slechts een decorstuk.

7.  Koffie met suiker
Italianen drinken de hele dag door koffie. Met koffie bedoelen we niet het slappe spul dat we in België en Nederland vaak gewend zijn, maar wel straffe espresso. Je zal ook merken dat je geen melk krijgt om bij je koffie te doen. Wat wel heel vaak en met grote hoeveelheden bij de koffie wordt gedaan is suiker.

Italiaanse gerechten