Themapagina

In November is het Thema:

Sinterklaasfeest


In November komt Sinterklaas is weer in het land. De kinderen tellen vol enthousiasme af naar pakjesavond. Een avond vol gezelligheid met pepernoten, muziek en cadeaus. En de grote vraag: waar vier jij pakjesavond? Via deze pagina gaan we je helpen het Sinterklaasfeest zo goed als mogelijk voor te bereiden.


Tijdens een sinterklaasfeest staat gezelligheid voorop!

Versier de boel
Allereerst staat pakjesavond voor een gezellige avond met familie en vrienden. Om de sfeer er alvast in te brengen is het leuk om je huis te versieren met sinterklaasversiering. Je kan het zelf zo gek maken als je wilt. Verzamel simpelweg wat kartonnen dozen en pak deze in met een leuk sinterklaaspapiertje en zet ze vervolgens ergens leuk neer. Wat je ook kan doen is hier en daar de boel versieren met Sinterklaas en pietenfiguren (van chocolade) en je hebt binnen no-time wat meer sfeer in huis gecreëerd!

Hapjes en andere lekkernijen 
Om de avond nog leuker te maken zorg je ervoor dat je lekkere hapjes in huis hebt om op tafel te zetten. Liefde gaat door de maag. Snoepgoed doet het altijd goed bij de kinderen, maar je mag op zo’n gezellige avond ook best uitpakken. Het heerlijk avondje is pas helemaal compleet wanneer er wat lekkers op tafel staat. Of je nu met je kinderen zelf kruidnoten wil gaan bakken of met de hele familie gaat gourmetten, de beste recepten voor Sinterklaas vind je hier! Veel plezier!

Kruidnotenparade

Taaitaai-figuren

Speculaasmijters

Zelfgemaakte kruidnoten zijn misschien nog wel lekkerder dan kant-en-klare. En ook nog eens heel makkelijk en snel om te maken! Hier vind je het recept om zelf kruidnoten met chocolade te maken.

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel

  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker

  • 100 gram boter (in blokjes)

  • 1.5 eetlepels speculaaskruiden

  • 3 eetlepels melk

  • bloem (om te bestuiven)

voor de garnering:

  • 125 gram pure chocolade

  • 125 gram melkchocolade

  • 250 gram witte chocolade

  • sprinkels, gebaksdecoratie

Bereiden:

  1. Kneed van het bakmeel, de basterdsuiker, boter, speculaaskruiden, een snufje zout en de melk een soepel deeg. Leg even in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150ºC.

  2. Vorm kleine bolletjes, zo groot als een knikker, van het deeg en druk deze een beetje plat. Bestuif de bakplaat met bloem. Leg de deegbolletjes op de bakplaat en bak ze 15-17 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte. Laat op de bakplaat afkoelen en schep daarna van de plaat.

  3. Smelt de pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade apart van elkaar au bain-marie. Doop de afgekoelde pepernoten in de chocolade en leg op bakpapier. Bestrooi met gebaksdecoratie en laat drogen.

Benodigdheden:

  • bakplaat (ingevet)

  • bakpapier

BRON: Boodschappen.nl 

Zelf taaitaai bakken? Met dit recept bak je heerlijke taaitaai-koekjes, zoals het hoort! Gezellig om samen met de kids te maken: taaitaai-figuren. Dit Sinterklaas recept mag niet ontbreken dit jaar!

Ingrediënten:

  • 200 milliliter honing

  • 1 eetlepel appelstroop

  • 250 gram bloem en

  • bloem (om te bestuiven)

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 eetlepel koekkruiden

  • 1 eetlepel gestampte muisjes

  • 1 theelepel kaneelpoeder

  • 1 eidooier (losgeklopt)

om te garneren:

  • 2 zakjes glazuur (bakproducten)

  • glazuurstift (bakproducten)

  • evt. sprinkels, gebaksdecoratie

Voorbereiden:

Roer de honing met de appelstroop tot een egaal mengsel. Meng de bloem, ½ theelepel zout, bakpoeder, speculaaskruiden, gestampte muisjes en kaneel erdoor. Giet het honingmengsel en 2 eetlepels water erbij. Kneed met een mixer met deeghaken tot een stevig deeg. Eerst is het nog korrelig, maar na even kneden wordt het een samenhangende bal. Voeg als het deeg te korrelig blijft wat extra water toe. Zet het deeg afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast. Dit kan ook een dag van tevoren.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 160ºC. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 1 cm dik. Steek of snijd figuurtjes naar keuze uit het deeg.

  2. Leg de figuurtjes met 2 cm tussenruimte op de bakplaat. Bestrijk ze met de eidooier en bak 13-15 minuten in de oven.

  3. Neem de taaitaai uit de oven. Deze is nog een beetje zacht, laat afkoelen en iets steviger worden.

  4. Bereid het glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Versier de taaitaai met het glazuur, de glazuurstiften en eventueel andere decoraties naar keuze.

BRON: Boodschappen.nl 

Speculaas hoort bij Sinterklaas. Wat is er nu leuker om dit, samen met de kinderen, zelf speculaas te maken in de vorm van de bij het Sinterklaasfeest horende mijter. 

Ingrediënten:

  • 75 gram bruine suiker

  • 75 gram bloem

  • 40 gram boter (koud, in blokjes)

  • 3 gram speculaaskruiden

  • 1 snufje nootmuskaatpoeder

  • 1 theelepel melk

voor de garnering:

  • 20 blanke amandelen

  • 1 ei (losgeklopt) 

  • witte glazuurstift

Bereiden:

  1. Kneed de bruine suiker, bloem, boter, speculaaskruiden, een snufje zout, het nootmuskaatpoeder en de melk tot een soepel deeg. Leg afgedekt circa 30 minuten in de koelkast.

  2. Rol het speculaasdeeg uit tot 0,5 cm. Snijd hier langwerpige driehoeken uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

  3. Versier ze met amandelen en bestrijk met een kwastje losgeklopt ei.

  4. Bak ze in circa 15 minuten gaar in de oven op 180ºC.

  5. Versier de mijters met een witte glazuurstift als ze helemaal afgekoeld zijn.

BRON: Boodschappen.nl 


Stoombootpizza

Ingrediënten:

  • pizzadeeg (kant-en-klaar)

  • tomatensaus (kant-en-klaar)

  • kaas (geraspt)

  • evt. cherry-/kerstomaatjes (gehalveerd) 

  • evt. bakje salami (in plakjes)

  • evt. ui (in dunne ringen) 

  • evt. rode paprika (in ringen, zonder zaadjes) 

Bereiden:

  1. Rol het pizzadeeg uit op de bakplaat en snijd het in de vorm van een stoomboot.

  2. Bestrijk het deeg met de tomatensaus en versier met hartige dingen die je lekker vindt.

  3. Bestrooi als laatste met kaas en bak de pizza in circa 20 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 200ºC.

BRON: Boodschappen.nl 

Wortelsoep voor Amerigo

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olie

  • 1 ui (gesnipperd) 

  • 500 gram wortels (geschild, in kleine blokjes)

  • 300 milliliter groentebouillon

  • verse peterselie (gehakt)

Bereiden:

  1. Fruit de ui in een paar eetlepels olie en voeg daar de wortelblokjes aan toe.

  2. Voeg de groentebouillon toe en laat circa 10 minuten koken tot de wortel zacht genoeg is om te pureren.

  3. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak.

  4. Bestrooi met verse krulpeterselie en serveer met soepstengelstafjes (zie bereidingstip).

Bereidingstip:

Rol gehalveerde plakjes bladerdeeg in de lengte op en vorm er stafjes van. Bestrijk ze met wat losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaadjes. Bak ze circa 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

BRON: Boodschappen.nl 

Hamstafjes met oranjedip

Ingrediënten:

  • 1 pak witbroodmix of

  • 1 pak bruinbroodmix

  • 1 eetlepel rozemarijn

  • 1 eetlepel boter of

  • 1 eetlepel olie

  • 1 ei (losgeklopt) 

  • 1 eetlepel sesamzaad of

  • 1 eetlepel zonnebloempitten

  • 8 plakken rauwe hammen

voor de dip:

  • 1 theelepel olijfolie

  • 1 winterwortel (fijngehakt, geschrapt) 

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 150 gram hummus

  • 2 eetlepels yoghurt

Voorbereiden:

Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking met de rozemarijn en boter of olie. Laat het deeg circa 1 uur rijzen. Kneed het deeg nogmaals door en snijd in 16 gelijke stukjes. Rol deze stukjes uit tot lange slierten, bestrijk met ei en bestrooi met sesamzaad. Halveer de plakken ham in de lengte en rol ze om de bovenste helft van de deegslierten. Leg op de bakplaat en buig de kant met ham om tot een krul van een staf. Laat de stafjes nogmaals 30 minuten rijzen.

Bereiden:

  1. Verhit de olie en fruit hierin voor de dip de fijngehakte wortel met de kerrie 3 minuten. Giet een paar eetlepels water erbij en laat afgedekt een paar minuten stoven tot de wortel beetgaar is. Pureer met een staafmixer en laat de wortelpuree afkoelen.

  2. Verwarm de oven voor op 200ºC. Bak de hamstafjes in de oven in circa 25 minuten gaar en goudbruin.

  3. Meng de wortelpuree met de hummus en yoghurt. Breng op smaak met peper.

Bereidingstip:

Lekker met rauwkost van wortel, komkommer, paprika en appel

BRON: Boodschappen.nl