Hieper de piep Hoera. Onze Winkel Eext heeft een nieuwe koelwand. klik op nieuws

Barbecueën



Vis op de BBQ is altijd lekker. Kies voor moten van grotere vissen of kleine stevige vissoorten. Denk maar aan zeeduivel, zeewolf, makreel, rode poon, hondshaai… Je kan ze meteen op de grill roosteren en ze vallen niet zo snel uit elkaar. Grote garnalen of langoustines en andere schelp- of schaaldieren kunnen ook zo op de barbecue.

Grillen boven houtskool geeft die typische barbecuesmaak. Wrijf de vis en/of het rooster lichtjes in met olie, zo vermijd je dat de vis aan het rooster plakt. Kleine vissen leg je op ongeveer 8 cm van de hittebron en grote stukken op 15 cm.


Algemeen

  • Zorg ervoor dat de barbecue eerst goed op temperatuur is voor je begint te grillen.
  • Wrijf zowel het barbecuerooster als de vis in met een dun laagje (olijf)olie. Zo voorkom je dat je vis aan het rooster blijft kleven. Tijdens het grillen kan je de vis, indien nodig, nog wat bestrijken met olie.
  • Leg de vis zo op de grill dat je hem gemakkelijk kan omdraaien zonder hem te beschadigen. Kleine vissen leg je op ongeveer 8 cm van de hittebron en grote stukken op 15 cm.
  • Gril de vis kort langs beide zijden. Draai hem in twee verschillende richtingen voor een mooi ruitjesmotief. Je kan de vis ook op een stuk aluminiumfolie of in een geperforeerd schaaltje leggen. Zo bescherm je hem tegen de hitte en vermijd je dat hij aan de barbecue kleeft.

Grilltips

  • Rooster je een volledige vis? Maak enkele inkepingen in de breedte en langs beide zijden. Zo kan de warmte sneller in de vis doordringen en wordt de vis gelijkmatig gebakken. Leg de staart niet te dicht bij de hete kolen. Het vlees is hier dunner en bakt veel sneller dan de rest. Gebruik ook een visklem. Je kan de vis dan makkelijk in één keer omdraaien.
  • Geef nog meer smaak aan je vis met een verrukkelijke marinade! Je vis een halfuur marineren volstaat.
  • Wil je na de vis ook nog vlees of groenten grillen? Snijd een citroen in twee, maak een inkeping en ga ermee over het warme barbecuerooster. Zo verwijder je de vissmaak die op het rooster zou kunnen hangen.

Hoelang moet vis garen op de BBQ?

Vis heeft geen lange gaartijd nodig op de barbecue. Een aantal minuten grillen langs beide zijden volstaat. Hoe weet je of je vis perfect gebakken is? Als de vis nog vastgekleefd zit aan het rooster ben je te vroeg. Het vlees van de vis mag zeker niet meer doorzichtig zijn. Prik met een spies in het dikste deel van de vis. Glijdt de spies er gemakkelijk in? Dan is ie klaar!

Visspiesen op de barbecue ?

  • Kies voor stevige vissoorten.
  • Gebruik platte of dubbele prikkers. Laat houten spiesen vooraf even weken in water. Zo zullen ze niet verbranden tijdens het grillen.
  • Rijg afwisselend visblokjes met groenten naar keuze (bv. courgetteschijfjes, champignons, kerstomaatjes, stukjes paprika…) op de spies.
  • Smeer je visspies lichtjes in met wat olie en/of marinade en leg ze op het rooster.

Hoe vis in papillot klaarmaken op de Barbecue ?

Vis in papillot klaarmaken op de barbecue is de makkelijkste manier om vis op de barbecue te garen. Vis in papillot is bovendien snel klaar en vetarm. Omdat alle smaken mooi samenkomen, krijg je een echte smaakbom op je bord.

  • Scheur een flink stuk aluminiumfolie af (bij voorkeur drie keer zo lang als het stuk vis dat je bereidt). Zorg dat de matte kant van de aluminiumfolie naar buiten gekeerd is.
  • Bestrijk de glanzende zijde van de folie tot enkele centimeters van de rand met wat olie.
  • Leg dan je stukje vis in het midden, samen met je smaakmakers (fijngesneden groentjes of stukjes aardappel, kruiden, citroen, peper, zout…). Voeg er ook een scheutje witte wijn of wat lookboter aan toe voor nog meer smaak.
  • Vouw daarna de randen van de papillot goed dicht. Zo blijft de stoom binnenin.
  • Leg de papillot op het barbecuerooster en laat 10 tot 15 minuten garen, volgens de dikte van je vis.