spareribs

De kunst van het bereiden van botergare spareribs, waarbij het vlees zo van de botjes valt is langzame garing. (Slowkooking), Maar hoe maak je nu lekkere malse spareribs, zo gaar dat je het vlees bijna van de botten kan zuigen, en de saus zo stroperig dat deze aan je vingers blijft plakken? Gebruik je marinade of wrijf je de schoongemaakte spareribs in met een dry rub?Moet je spareribs wel of niet voorkoken?

Je wil graag je spareribs lekker mals. En dat kan op vele manieren. Voorkoken is alleen nodig als je over 2 uur malse spareribs wilt hebben. Heb je wel de dag ervoor tijd maar wil je niet die dag ook de barbecue aanhebben dan gaar je ze voor in de oven.

Zo moet je spareribs voorkoken

Voorkoken doe je in een marinade. Wees lekker scheutig, zodat je de spareribs in de marinade met slechts een beetje water hoeft te koken. Net genoeg om ze kopje onder te laten gaan. Hoe meer water in verhouding tot de hoeveelheid marinade, hoe meer smaak je verliest. Een kooktijd van 30 minuten volstaat. Laat de ribs afkoelen in het vocht met de deksel schuin op de pan. Het barbecueën kan nu direct boven een niet te heet vuur en de ribs zijn in een minuut of 10 klaar.

Spareribs niet voorkoken maar indirect grillen

Zorg dat je je barbecue ingericht hebt met 2 zones. De eenvoudigste manier van indirect grillen is door hete kooltjes aan 1 zijde van de afsluitbare barbecue te leggen, en naast de kooltjes plaats je een aluminium wegwerp druipbak, gevuld met water. De barbecue moet voorzien zijn van regelbare luchtopeningen in de bak en in het deksel en bij voorkeur beschikken over een thermometer in het deksel. De ideale temperatuur ligt tussen de 100 en 150 graden en moet gemeten worden op het rooster ter hoogte van de sparerib.

Als de barbecue op temperatuur is, leg je de spareribs boven de druipbak, niet boven de kooltjes, en met de botjes naar beneden. Zo ongeveer ieder half uur smeer je de ribs in met marinade of rub. Er is geen reden om de ribs te keren. Houdt er rekening mee dat het een uurtje of 3 duurt voordat ze gaar zijn.

Door deze methode juist toe te passen krijgen je lekkere malse spareribs die, in tegenstelling tot wanneer je zou voorkoken, nog steeds een lekkere bite hebben, de structuur in het vlees blijft behouden. 


Normaal gesproken, moeten spareribs lang op de barbecue. Onderstaand een recept en werkwijze, waarbij dat dus aanzienlijk korter kan. 

Ingrediënten:

2 varkensribbetjes

1 flesje barbecuesaus

4 el sojasaus

1 flesje donker bier

2 el honing 

Bereiding:

1.Verwarm de oven voor op 190 graden.

2. Maak een marinade van sojasaus, donker bier, barbecuesaus en honing.

3. Verwijder de witte vlies van de spareribs.

4. Bestrijk de spareribs met een beetje marinade. Ca. ¾

5. Doe de marinade in een ovenschaal, doe de spareribs erin en laat een uur in de oven gaar worden.

6. Bak de ribbetjes op de grill en bestrijk ze keer op keer met marinade.


Thermomix marinade voor spareribs

Plaats een kan op het deksel van de mengkom, weeg olie af en zet apart. Doe de knoflook en kappertjes in de mengkom en hak ze 4 seconden / niveau 5. Voeg tomatenpuree, tomatenketchup, mosterd, honing, Provençaalse kruiden, Sambal Oelek, zout, peper, azijn en sojasaus toe en roer 2 minuten / niveau 4. Giet ondertussen langzaam de olie op het mengbeker deksel en laat het in een dunne stroom langs de maatbeker op het loopmes lopen. Gebruik de marinade naar wens.

Laat de spareribs minimaal 4 uur - bij voorkeur een nacht - in de marinade en gril dan. De overgebleven marinade, die niet wordt gebruikt om te marineren, kan ook worden geserveerd als saus bij biefstuk en gevogelte.