Barbecueën    Sausen



Eigen gemaakte satésaus

Ingrediënten:

  • 4 el. pindakaas (puur, dus zonder toevoegingen)

  • 8 el kokosmelk

  • 2,5 tl sambal badjak

  • 4 el. ketjap

  • 2 tl. witte wijn azijn

  • Snufje zout

Bereiding:

Meng alle ingrediënten met elkaar in een steelpannetje. Warm dit al roerend op zonder dat het begint te koken. Anders loop je het risico dat de saus aankoekt en dat wil je natuurlijk niet.

Combineer deze heerlijke saus met bijvoorbeeld je eigengemaakte saté


Hol­landai­se­saus

Deze fluweelzachte saus heeft wel iets weg van mayonaise en is heerlijk bij bijvoorbeeld asperges of gegrilde vis. (gegrilde zalmmoot)

Ingrediënten:

  • 250 gram boter

  • 3 eieren

  • 2 eierdopjes droge witte wijn

  • 1 eierdopje water

  • halve citroen

  • snuifje cayennepeper

  • zout

Bereiden:

1. Doe de boter in een pot en laat ze op een zacht vuur smelten.

2. Schep het bleke stremsel voorzichtig weg met een lepel en hou de geklaarde boter op een zeer zacht vuur warm.

3. Doe de eierdooiers in een diepe steelpan. Voeg voor elke dooier één eierdopje vloeistof toe: gebruik twee dopjes witte wijn en één dopje water. Het eiwit wordt niet gebruikt.

4.Klop het mengsel schuimig met de garde en zet de pan op een zacht vuur. Blijf met een flinke snelheid kloppen .Bewerk de volledige bodem van de pan, zodat het eigeel geen kans krijgt om te stollen tot stukjes ‘omelet’. Neem de pan af en toe weg van het vuur, zodat je de temperatuur van de saus onder controle kan houden. Blijf kloppen tot je een licht gebonden schuimige saus krijgt, waarin de garde z’n sporen achterlaat. 

5.Schenk de geklaarde boter in een straaltje bij de saus. Blijf onophoudelijk kloppen met de garde.

6.  Knijp er een scheutje vers citroensap bij en roer.

7. Proef de hollandaise en breng ze op smaak met een bescheiden snuifje cayennepeper en wat zout.


Klassieke Tzatziki

Een echte Griekse klassieker die geweldig smaakt met vers brood!

Ingrediënten:

0.5 Biologische salade Komkommer
500 g Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
Zout
Peper

Bereiden:

Was de komkommer en rasp met een rasp, boven een kom.

Doe komkommerrasp in een fijne zeef en laat goed uitlekken, indien mogelijk licht uitdrukken.

Doe de yoghurt in een kom en roer tot een gladde massa. Pel de knoflook en hak (of knijp), voeg toe aan de yoghurt. Voeg de olijfolie en komkommerrasp toe, roer alles soepel. Breng op smaak met zout en peper.


De beste kruidenboter

Het juiste basisrecept tijdens het grillen!

Ingrediënten

  • 125 g boter
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 Citroen (rasp en sap)
  • Zout
  • Peper

Bereiden: 

1. Laat de boter verzachten bij kamertemperatuur. Hak kruiden fijn. Pel de knoflook en hak het fijn. (Om de kruiden echt fijngehakt te maken, kunnen ze ook samen met de knoflook in een blender worden gedaan.)

2. Voeg de kruiden en knoflook toe aan de zachte boter en kneed alles goed met je handen. Voeg het rasp en het sap van de citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

3. Bewaar de boter in de koelkast tot het wordt geconsumeerd. Voor ten minste 2 uur, zodat het moeilijk kan worden.


Barbecue grillsaus

Ingrediënten:

1 ui
2 teen(en) knoflook
1 appel
300 g tomaten
1 tbs zonnebloemolie
100 g biologische tomatenpuree
200 g rietsuiker
150 ml appelazijn
50 ml Worcestersaus
50 ml rokerige whisky
0,5 tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder (hot)
0,5 tl zwarte peper
1 tl zeezout

Bereiden:

  1. Pel de ui, knoflook en appel en snijd in fijne blokjes. Was tomaten en snijd ze in blokjes.

  2. Verhit de olie in een gecoate pan en bak de ui. Voeg na ongeveer 1 minuut de knoflook, appel en tomaten toe.

  3. Voeg na nog eens 2 minuten de tomatenpuree, rietsuiker, azijn, Worcestersaus en whisky toe en meng goed. Voeg vervolgens chilipoeder, paprikapoeder, peper en zout toe. Laat de saus ongeveer 30-40 minuten sudderen op een laag vuur.

  4. Pureer de saus en vul deze onmiddellijk in een gesteriliseerde fles.

Eenvoudige barbecuesaus

Ingrediënten:

450 ml ketchup
200 ml water
100 ml appelazijn
1 tl Worcester saus
1 tl citroensap
beetje Tabasco
1 teentje knoflook
0,5 tl peper
0,5 tl uienpoeder
1 tl mosterd
5 tl bruine suiker
5 tl suiker

Bereiden:

1. Meng ketchup, water, azijn, Worcestersaus, citroensap en tabasco samen en breng aan de kook.

2. Pel het teentje knoflook en knijp in de saus. Voeg de peper, uienpoeder, mosterd, bruine en witte suiker toe en laat 1 uur op laag vuur sudderen. Giet de saus in een gesteriliseerde kom en laat afkoelen.


Knoflook yoghurtsaus

Ingrediënten: 

  • 150 gram biologische yoghurt mild
  • 100 g room
  • 1 el mayonaise
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el dille
  • 2 el bieslook
  • 1 el citroensap
  • Peper
  • Zout

Bereiden:

Meng yoghurt, room en mayonaise. Pel, hak en roer de knoflook erdoor.

Dille en bieslook, wassen, droog schudden en fijnhakken. Meng met het citroensap en breng op smaak met peper en zout.

Giet de saus in een gesteriliseerde fles en laat minstens 2 uur in de koelkast.


Fruitige mangoketchup

De zoete en fruitige ketchup past goed bij gegrilde kip.

Ingrediënten

2 grote rijpe mango's
4 grote uien
70 ml witte wijnazijn
50 g suiker
Zout
Paprikapoeder edele zoet
Peper
Kerriepoeder
Tabasco

Bereiden:

1. Schil mango's, snijd het vlees van de pit en hak fijn. Pel de uien en hak ze ook fijn. Sudder de mango's, uien, azijn en suiker voor ongeveer 20 minuten. Breng op smaak en pureer met zout, peper, peper, curry en tabasco.

2. Breng de ketchup nog heel even weer aan de kook en giet het vervolgens warm in schone flessen of afsluitbare glazen, stevig verzegelen en in de koelkast bewaren.