Barbecueën

Salade gerechtenSalade niçoise

Ingrediënten:

4 eieren

100 g prinsesbonen

4 tomaten

2 lente-uitjes

1 gele paprika

1 bosje radijsjes

2 blikje tonijn in eigen sap (elk 130 g)

80 g sardines

50 g kleine zwarte olijven

15 g basilicum

3 el witte wijnazijn

6 eetlepels olijfolie

Zout

Peper

1 el kappertjes

Bereiding:

1. Kook de eieren ongeveer 10 minuten hard in kokend water. Maak de bonen schoon en kook 5-7 minuten in kokend gezouten water tot ze bijtvast zijn.

2. Was de tomaten, verwijder de stelen en snijd ze in achtsten. Reinig, was en snij lente-uitjes diagonaal in ringen. Maak de paprika's schoon, was ze en snijd ze in reepjes. Radijsjes schoonmaken, wassen en in plakjes snijden. Giet de tonijn af.

3. Schik alle salade-ingrediënten op een groot bord of in een kom. Was de basilicumblaadjes en snijd ze in reepjes. Verdeel over de salade.

4. Meng azijn en olie, breng op smaak met zout en peper en roer de kappertjes erdoor. Verdeel de kappertjesvinaigrette over de salade.

 


Aardappelsalade met spek champignons

Ingrediënten:

1 kg vastkokende aardappelen

Zout

500 g champignons

1 bosje lente-uitjes

150 g veldsla

125 g spekblokjes

6 el witte wijnazijn

1 el mosterd

1 snufje suiker

Peper

6 el zonnebloemolie

125 ml vleesbouillon

Bereiden: 

1. Was de aardappelen en kook ze met de schil ongeveer 20 minuten in gezouten water. Onder koud water blussen, schillen en in plakjes snijden. Maak de champignons schoon, snijd ze in vieren, maak de bosuitjes schoon, was ze en snij het wit en lichtgroen in fijne reepjes. Veldsla schoonmaken, wassen en droog schudden.

2. Bak de spekblokjes in een pan zonder vet tot ze krokant zijn. Haal dan uit de pan en fruit de champignonkwarten in het frituurvet, voeg de bosuitjes kort toe. Meng witte wijnazijn met mosterd, suiker, zout en peper. Giet de olie erbij en meng de bouillon erdoor.

3.Meng de aardappelen met het spek, de champignons en de bosuitjes. Giet de dressing erover, meng het voorzichtig en laat het minimaal 1 uur trekken. Vouw de veldsla pas vlak voor het opdienen onder de salade.