Alles over goed en veilig barbecueën



Echte grillfans grillen het hele jaar door. Hete worstjes en warme dranken verdrijven lage temperaturen. Voor anderen  is het tijd om te beginnen met grillen wanneer de eerste zonnestralen de neus kietelen.  De maand mei leent zich natuurlijk hartstikke goed voor het weer opstarten van de barbecue-etentjes en de zomer is in aantocht. Het is de hoogste tijd om vaker de barbecue aan te steken! Naast informatie over veilig grillen hebben we op deze pagina ook informatie over de beste manier van garen en grillen van vlees en vis.  Onderstaand de tips voor een succesvolle barbecue.


Voorjaarsschoonmaak voor de grill

Voorjaarsschoonmaak voor de grill Zoals bij elke start van het seizoen, moet "de winter" bij het grillen eerst van de apparaten worden verwijderd. Het grillrooster is meestal eenvoudig schoon te maken met een staalborstel. Als er zich in de winter roest op de grill heeft afgezet, kan deze worden verwijderd met schuurpapier. Een staalborstel doet het hier ook goed. Dan is het logisch om het grillrooster in te wrijven met bakolie. De binnenkant van de grill kan worden schoongemaakt met water en een mild schoonmaakmiddel. Gas-grills kunnen met een speciale grillreiniger of ovenspray weer in vorm worden gebracht. Het vuil van de winter kan gemakkelijk met een grillborstel worden weg geborsteld. Alle andere apparaten moeten ook vóór de start van het seizoen aan een kritische controle worden onderworpen. Als de grillborstel betere dagen heeft gekend en de tang en vorken niet meer hygiënisch kunnen worden gereinigd, moeten ze worden vervangen.

Veiligheid voorop bij de gasgrill

Iedereen die een gas-grill gebruikt, moet het zeker veilig spelen: de glasfles en alle aansluitingen moeten worden onderzocht en gecontroleerd op lekken. Als de slang poreus is, moet deze worden vervangen. Elke acht tot tien jaar moet er een nieuwe komen. Om de dichtheid te controleren, wordt er een speciale lijkdetectiespray op de aansluitingen gespoten. Maar een bakje zeepsop kan natuurlijk ook. Als er bellen op een onderdeel verschijnen, moet deze worden vervangen. Alles op orde? Dan kun je beginnen! De geur van houtskool en gegrild voedsel maakt grillen het eerste evenement in het voorjaar.

Het reinigingen na het grillen

Na het grillen zorg je dat de grill goed is afgekoeld. Dan kun je het rooster daarna eenvoudig in een natte krant wikkelen. Na een paar uur is het gegrilde vuil zo goed verzacht dat het relatief gemakkelijk kan worden verwijderd met een spons en afwasmiddel. Overigens is het nog makkelijker als je het gekoelde grillrooster een nacht in vochtig gras bewaart. Als er zich zwaardere afzettingen op het rooster hebben gevormd, is het niet nodig om de chemicaliën er op los te laten. Zelfs in moeilijke gevallen helpen een paar eenvoudige trucs je om het grillrooster schoon te maken. De aankoop van een speciale grillroosterborstel van zacht roestvrij staal heeft zichzelf bewezen. In combinatie met een beetje afwasmiddel verwijdert de handige helper verbrande resten zonder veel moeite. Het grillrooster is uiterlijk stralend schoon en klaar voor het volgende barbecuefeest!


Kolen of elektrisch of toch gas?

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste manier?  Een barbecue waarmee je op houtskool kan barbecueën is er al van een paar tientjes tot honderden euro's. Met een gasbarbecue ben je veel minder tijd kwijt aan voorbereiding, heb je geen gedoe met kolen die maar moeilijk heet worden en daarnaast heb je veel minder rook.  De derde optie is een elektrische barbecue die snel klaar voor gebruik is. Je doet de stekker in het stopcontact en in een mum van tijd is hij gebruiksklaar. Thuis heb je al snel een verlengsnoer nodig als je lekker in de tuin zit, maar voor op het strand of in het park is een elektrische barbecue weer minder geschikt. 

Het aansteken van de barbecue. 

Je begint met het aansteken van de barbecue. Veel mensen doen dat bij een barbecue voor houtskool met spiritus. Met spiritus moet je oppassen, want er kan een steekvlam ontstaan. De geur kan ook in je eten trekken. Als je zeker wil zijn dat alle dampen van de spiritus weg zijn, laat de barbecue dan minimaal 45 minuten branden voordat je er een lapje vlees op legt. 

Gebruik een thermometer!

Ieder barbecuekoning die zichzelf een beetje serieus neemt achter de barbecue, heeft een (kernt)hermometer. Daarmee kan je de garing van je vlees bepalen en dus voorkomen dat er ongare stukken vlees op je bord liggen. Maak niet teveel verschillende dingen tegelijkertijd klaar. "Iedere vleessoort heeft zijn eigen garing. Als je alles tegelijkertijd op de barbecue gooit verbrandt de helft." 

Het lekkerste vlees krijg je niet door een snelle garing op een hoge temperatuur. Dat geldt overigens niet voor een lekker biefstukje. Voor ander vlees geldt: veel beter is het om langer te laten garen op een lagere temperatuur zodat je vlees extra mals wordt. De smaak van je houtskool trekt zo ook beter in je vlees. De meeste barbecues hebben een deksel en mensen zijn steeds geneigd om het deksel open en dicht te doen. Doe dit niet!  De temperatuur daalt steeds en dat komt niet ten goede aan de garing van je vlees. Maak het vuur tijdig aan zodat het volledig "heet" is. " Gebruik je een Big Green Egg? Kijk dan uit voor backdraft. In het ei is het 250 graden. Als je het deksel opent, doe dat dan geleidelijk, anders krijg je een steekvlam.


Te ver doorbakken, of verbrand eten

Plotseling opkomende vlammen
Het gebeurt over het algemeen door olie of vet dat van het vlees op de kooltjes of lavastenen terecht komt.

  • Zorg voor meerdere zones op de barbecue. Als je vlees dreigt te verbranden door vlammen kan je deze naar een minder heet stuk verplaatsen.
  • Zorg voor een plantenspuit in de buurt. Water dooft vuur en een plantenspuit, op standje verstuiven, kan ervoor zorgen dat de ergste vlammen verdwijnen.
  • Als je een marinade op oliebasis hebt gebruikt, zorg dan dat je de overtollige olie na het marineren verwijdert door het stuk vlees droog te deppen met een stuk keukenpapier.

De buitenkant van je vlees is al aan het verbranden maar de binnenkant is nog niet gaar
Je bent bezig met een hele kip op de barbecue, of met de perfecte hamburger, maar de barbecue is eigenlijk te heet.

  • Zorg weer voor dezelfde meerdere zones op de barbecue. Je hebt geen haast en zo kan het vlees rustig gaar worden.
  • Als je het rooster kan verstellen, zet deze dan een paar centimeter hoger.
  • Gebruik de oven. Zet deze op een graad of 120 zodat het vlees rustig gaar kan worden. De barbecue heeft al gezorgd voor de specifieke barbecuesmaak.

Vlees of vis plakt aan het rooster

Maak het rooster schoon voordat je gaat barbecueën

  • Om het rooster schoon te maken gebruik je het beste een schoonmaakborstel.  Borstel heen en weer evenwijdig aan het rooster en let er goed op dat je alles tussen de roosters ook goed weg haalt
  • Stook als je klaar bent nog 1 keer je barbecue flink op. Als de aangekoekte resten vlees, vis en marinade goed heet worden zijn ze makkelijker te verwijderen. 

Zorg dat de barbecue en ook het rooster goed heet zijn
Vlees dat op een gloeiend heet rooster gelegd wordt zal meteen dichtschroeien en zorgen voor een laagje tussen het rooster en het vlees.

Niet gelijkmatig gegrild vlees of vis

Zorg dat de kooltjes gelijkmatig verdeelt worden over de barbecue

  • Als de berg kooltjes na het aansteken en opwarmen helemaal gloeit verdeel je het geheel over de hele barbecue. Als je 2 zones wilt hebben, verdeel ze dan goed over de ene helft.

En tenslotte .......  5 punten voor een veilige barbecue

Kopen

  • Koop vlees, vis en salades als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren.
  • Kies voorgegaarde varianten van vlees, zoals drumsticks of hamburgers. Deze zijn veiliger en sneller klaar.

Wassen

  • Was de groente grondig onder stromend water. Was je handen voordat je gaat eten, en ook zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
  • Zorg voor schone oppervlakken bij de BBQ om schalen en keukengerei neer te leggen.

Scheiden

  • Gebruik aparte schalen, borden en keuken gerei voor rauw vlees of vis.
  • Markeer tangen en bestek, zodat je weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt.

Verhitten

  • Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg.
  • Controleer of vlees en vis volledig is gegaard voordat je het opeet.

Bewaren

  • Haal vlees, vis en salades in kleine hoeveelheden uit de koelkast om het direct te gebruiken.
  • Gooi eten weg als het langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest.