Klassieke huzarensalade


Wie kent hem niet. De huzarensalade. Een vergelijkbare salade is in andere landen bekend als Russische Salade. In tegenstelling tot de huzarensalade hoort bij de Russische salade wel gekookt ei, en het vlees wordt doorgaans vervangen door stukjes gare witvis, en/of schaaldieren. 

De traditionele huzarensalade van in blokjes gesneden: aardappel, rundvlees (bij voorkeur kalfsvlees), appel, augurk, eventueel een ui (of zilveruitjes) en wordt aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette), geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast.
Verder zijn vaak doperwten, paprika, bietjes, ham, corned beef en ei aan te treffen in een huzarensalade. Van oorsprong horen deze ingrediënten niet in de salade thuis.

Traditioneel is een huzarensalade een voorgerecht. Huzarensalade is makkelijk en ruim van tevoren te maken, het vult goed en daarom vaak gemaakt als er veel bezoek in huis komt, bij feesten en barbecues. In Noord Nederland mag deze huzarensalade tijdens oud en nieuw niet ontbreken.


Onderstaand gerecht is een basic gerecht van de huzarensalade. Zeer uitgebalanceerd van smaak. U kunt het opmaken met tal van garnituur. 

Ingrediënten:

  • 500 gram vast kokende aardappel
  • 500 gram kalfsvlees
  • 500 gram stevige frisse appel
  • 250 gram augurken (zoet zuur)
  • 100 gram ui 
  • 4 eieren
  • mayonaise
  • peterselie
  • peper en zout
  • garnituur na keuze voor het opmaken van de salade

Bereiden:

  1. Schil de aardappelen en snipper ze in kleine blokjes. doe ze in een pan met ruim water en een beetje zout. Kook de aardappelen tot ze beet gaar zijn.. Daarna in de zeef en onder koud water direct en zo snel mogelijk koelen. Daarna op een droogdoek uitleggen en zorgen dat de aardappel koud en droog zijn. 
  2. Kook de eieren net hard en koel ze daarna goed af met koude water. 
  3. Schil de appels en haal de klokhuis er uit. Snijdt de appels in kleine blokjes en doe je in een kom. 
  4. Snijdt de augurken in kleine blokjes en doe ze bij de appel in de kom.
  5. Snijdt het vlees in kleine blokjes en doe het in de kom. 
  6. Snipper een handje vol peterselie goed klein en hutsel dit door de salade.
  7. Pel de uit en snipper de uit fijn en doe de ui bij de overige ingrediënten in de kom.
  8. Hutsel alle ingrediënten door elkaar en voeg de aardappels toe. Hutsel deze ook voorzichtig door de overige ingrediënten.
  9. Voeg mayonaise toe. (niet te veel) Hutsel dit door de salade. 
  10. Maak op smaak met peper en zout.
  11. Leg de huzarensalade op een grot bord en leg naast de rand garnituur na keuze.
  12. Pel de eieren en snijdt deze in tweeën en leg ze op de salade. 

Beierse aardappelsalade met spek en augurken

Ingrediënten:

1 kg vastkokende aardappelen

zout / peper

150 g spekblokjes

1 rode ui

3 augurken

1 bosje bieslook

250 ml vleesbouillon 

2 el witte wijnazijn

4 el koolzaadolie

1 el mosterd peper

Bereiden:

  1. Was de aardappelen en kook ze in gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Laat het spek in een pan met antiaanbaklaag en bak tot het knapperig is.
  3. Giet de aardappelen af ​​en spoel ze af onder koud water. Schil de aardappelen en snij in dunne plakjes.
  4. Pel de ui en snij in fijne blokjes. Snij de augurken in fijne blokjes.
  5. Meng de bacon, ui en augurken voorzichtig met de aardappelschijfjes in een grote kom.
  6. Verhit de bouillon, roer de azijn, olie en mosterd erdoor en giet alles over de salade, spatel erdoor. Laat het ongeveer 15 minuten trekken.
  7. Was de bieslook, schud droog en snij in fijne ringen. Strooi over de salade en breng alles op smaak met peper en zout.

bron: foto en tekst, boodschappen.nl