Onze winkel Eext

Gerecht van de maand april 2020



Saltimbocca met radijssalade


Ingrediënten:

2 biologische eieren

1 kleine bloemkool

zout

5 el biologische volle melk

1 bosje radijsjes

1 kleine jong kropje sla

6 el Balsamico di Modena

peper

bruine rietsuiker

8 el Olijfolie

4 kalfsoesters of platte schnitzels (elk ca. 150 g)

4,5 takje salie

5 plak(ken) Prosciutto (parmaham)

Houten prikkertjes

Bereiding:

- Kook de eieren hard en zet ze koud. Pel je de schaal eraf en snijd je de eieren in blokjes.

- Maak nu de roosjes van de bloemkool los van de stengel en was ze.

- Kook in gezouten water en melk  in ongeveer 5-6 minuten, giet af en laat  afkoelen.

- Snijd de radijsjes in plakjes en pluk de slablaadjes. Meng beide met eieren en bloemkool.

-  Meng de balsamico met zout, peper en suiker, voeg geleidelijk 6 eetlepels olie toe.

- Meng de vinaigrette met de ingrediënten van de salade en laat op smaak komen.

- Snij het vlees in tweeën of drieën, afhankelijk van de grootte,  bestrooi met zout en peper.

- Pluk of snij de salie in kleine stukjes.

- Bestrooi het vlees met 1 salieblad en 1/2 plak ham en speld ze vast met kleine prikkertjes.

- Verhit 1 eetlepel olie in twee gecoate pannen. Bak de saltimbocca 3-4 minuten zachtjes.

- Kruid de salade en serveer met de saltimbocca.


Salie bevat essentiële oliën en is, zoals alle kruiden, het meest aromatisch wanneer het vers wordt geplukt. Gedroogde salie heeft een licht bittere smaak en doet denken aan koude thee. Het is dus de moeite waard om de saltimbocca met verse salie te eten.


De oorsprong van Saltimbocca

Saltimbocca alla romana is een typisch gerecht in de regio Lazio, waarin zich de stad Rome bevindt. De regionale oorsprong van saltimbocca is echter onduidelijk; veel voedselexperts verwijzen naar de stad Brescia als de echte plaats waar het gerecht is ontstaan, en verklaarden dat het pas in de 19e eeuw door de Romeinen in hun culinaire cultuur werd 'opgenomen'. Waar het ook is ontstaan, Saltimbocca is wijd verspreid in alle regio's van Italië, zelfs in buurlanden zoals Griekenland!

De naam “saltimbocca” komt van saltare in bocca, wat springen in de mond betekent - het is zo smakelijk dat het in je mond springt! Het zegt alles, saltimbocca alla romana is een gerecht dat de aandacht trek van iedereen, dat ongetwijfeld een favoriet onder vrienden en familie zal worden.


In de recepten geven we geen aanbeveling van de producten en merken die je moet kopen. Maar het spreekt voor zich dat als u biologisch wilt koken dat u dan ook producten koopt met een biologisch keurmerk.  


Onderstaand kunt u uw eigen touche toevoegen of misschien een aanvullend recept plaatsen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.